Proiectul noului Cod vamal a fost aprobat în prima lectură

Chișinău, 16 iulie 2020 – Deputații au votat pentru adoptarea  noului Cod vamal al Republicii Moldova, în lectura întâia. Având în vedere impactul foarte mare al Codului vamal asupra agenților economici, se propune ca acesta să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022, încât instituțiile și mediul de afaceri să obțină timp suficient de a se conforma noilor prevederi. 

Noul Cod vamal vine să sistematizeze legislația vamală și va cuprinde actualul Cod vamal, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice. Acesta are 11 titluri, împărțite în capitole și în secțiuni, având peste o mie de file.

Proiectul noului Cod vamal al Republicii Moldova a fost elaborat, timp de trei ani, de diferite echipe ale instituțiilor guvernamentale, inclusiv Ministerul Finanțelor, Serviciul Vamal,  în comun cu experții Băncii Mondiale. Acesta a fost elaborat ținându-se cont de bunele practici internaționale și este apropiat prevederilor Codului vamal al Uniunii Europene.

Primul Cod vamal al Republicii Moldova a fost adoptat în 1993, cel de-al doilea – în 2000.

”Evoluțiile economice naționale și internaționale, concurența internațională au determinat necesitatea unor noi concepte vamale care urmează a fi integrate în noul Cod vamal”, se arată în nota informativă la proiect. 

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More