Proiectul Legii privind activitatea de asigurare și reasigurare a fost votat, conceptual, în prima lectură

Chișinău, 4 decembrie 2020 – Piața de asigurări și reasigurări va fi reglementată de o nouă lege.

Proiectul Legii privind activitatea de asigurare și reasigurare a fost elaborat de către Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), în colaborare cu experți ai Băncii Mondiale, în cadrul proiectului de asistență tehnică ”Reforma pieței de asigurări din Moldova”.

Proiectul a fost aprobat, astăzi, cu majoritatea voturilor deputaților prezenți în sala ședințelor plenare, în prima lectură.  

Legea urmărește consolidarea sectorului de asigurări și pregătirea pieței pentru așa-numită ”Solvabilitate II” – punerea în aplicare a cerințelor de guvernanță internă și de gestionare a riscurilor de către companiile de asigurări, sporirea capacităților angajaților CNPF pentru evaluarea guvernanței și riscurilor, etc.

”Solvabilitatea II” se referă la cerințe cantitative, printre care capitalul minim și de solvabilitate; cerințe calitative, inclusiv managementul riscului, actuarial, de control intern și de audit intern; cerințe de raportare.

Printre prevederile legii sunt statuarea managementului riscului; cerința de capital minim care va fie realizată etapizat, timp de trei ani;  transparența informației oferite publicului; condiții de licențiere a societăților de asigurare/reasigurare; îmbunătățirea procesului de supraveghere; modalitatea de gestiune a crizelor; competențele CNPF în calitate de supraveghetor; activitatea intermediarilor, etc.  

Proiectul Legii privind activitatea de asigurare și reasigurare conține 124 de articole și poate fi consultat AICI.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...