Proiectul de lege privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale a fost examinat de Comisia parlamentară de specialitate

Chișinău, 7 iunie 2023 – Localitățile din Republica Moldova își vor putea consolida capacitatea administrativă prin amalgamarea voluntară, cu scopul de a îmbunătăți calitatea serviciilor publice prestate. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost examinat, astăzi, de membrii Comisiei administrație publică și dezvoltare regională.

PROIECTUL de lege definește amalgamarea voluntară ca fiind comasarea benevolă a două sau a mai multor unități administrativ-teritoriale (UAT) de nivelul întâi (satele/comunele și orașele/municipiile), în baza deciziilor consiliilor locale, cu respectarea unor condiții, principii și proceduri. Astfel, în condițiile de bază ale amalgamării voluntare se prevede că teritoriul unității administrativ-teritoriale amalgamate trebuie să fie continuu, iar numărul populației acesteia de minim 3000 de locuitori.

Conform proiectului, procesul de amalgamare voluntară va fi inițiat în baza unor decizii emise de consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi, adoptate cu votul majorității consilierilor locali aleși. Totodată, autoritățile administrației publice centrale vor oferi sprijin informațional, organizatoric și metodologic pentru realizarea amalgamării voluntare a UAT. De asemenea, statul va oferi sprijin financiar pentru localitățile care vor decide să se amalgameze. Acesta include alocări din bugetul de stat pentru dezvoltarea infrastructurii, suplinirea bugetelor locale pentru o perioadă de șapte ani, precum și alocarea altor stimulente financiare.

Documentul a fost elaborat de Cancelaria de Stat în cooperare cu partenerii de dezvoltare, fiind parte a Strategiei de Reformă a Administrației Publice pentru anii 2023 – 2030.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, membrii Comisiei administrație publică și dezvoltare regională au aprobat raportul pentru INIȚIATIVA legislativă care prevede modificarea mai multor legi în vederea asigurării coerenței cadrului normativ privind realizarea proceselor de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...