Proiectul de lege pentru protejarea micilor producători contra practicilor comerciale neloiale a fost votat în prima lectură

Chișinău, 14 iulie 2022 – Micii producători și Întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) vor fi protejați prin lege contra practicilor comerciale neloiale. Parlamentul a aprobat, astăzi, proiectul de modificare a Legii cu privire la comerțul interior, Legii concurenței și Codului contravențional, în prima lectură. Documentul are drept obiectiv protejarea micilor producători de clauze abuzive, precum și facilitarea accesului acestora la plasarea producției în rețelele comerciale din țară.

Practicile comerciale neloiale apar frecvent în lanțul de aprovizionare cu alimente și pot fi dăunătoare, în principal, întreprinzătorilor mici, cum ar fi producătorii agricoli și ÎMM procesatoare de produse alimentare. Astfel, modificările propuse vin să faciliteze negocierile dintre furnizori de produse agricole și alimentare și agenții economici – cumpărători, care oferă aceste produse consumatorului final. Consiliul Concurenței va fi învestit cu atribuții de stabilire, examinare, asigurare a aplicării interdicțiilor și sancționare a practicilor comerciale neloiale.

INIȚIATIVA legislativă privind interzicerea practicilor comerciale neloiale a fost înaintată de Guvern și urmărește alinierea cadrului normativ național la standardele europene și internaționale. Înainte de a fi prezentat în plenul Legislativului pentru votare în lectură finală, proiectul va fi supus rundei de consultări publice cu toți actorii relevanți.     

14.07.2022 Ședința plenară a Parlamentului

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...