Proiect: procedura de autorizare a lucrărilor de construcție a rețelelor de comunicații electronice va fi simplificată

Chișinău, 20 iulie 2022 – Procedura de autorizare a lucrărilor de construcție a rețelelor de comunicații electronice și a rețelelor inginerești va fi simplificată. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, astăzi, raportul la un proiect de modificare a mai multor acte legislative. Proiectul clarifică tipurile de lucrări care vor putea fi realizate fără certificat de urbanism și fără autorizație de construire.

Aceste prevederi se referă la lucrările de instalare a rețelelor inginerești și de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură asociată acestor rețele pe imobilele, construcțiile și instalațiile existente sau în interiorul lor. Un alt tip de lucrări este instalarea rețelelor interne de acces în infrastructura (traseele sistematizate cablate și spațiile tehnologice) pentru instalarea echipamentelor și altor elemente de infrastructură a rețelelor interne de acces din clădiri. Un al treilea tip de lucrări este întreținerea, reparația, înlocuirea și retehnologizarea rețelelor. De asemenea, proiectul reglementează conectarea abonaților la rețelele inginerești și de comunicații electronice.

Potrivit autorilor inițiativei legislative, deputaților Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, Dumitru Alaiba, Victor Spînu și Adrian Băluțel, lipsa unui cadru juridic specific și univoc privind domeniul respectiv crește semnificativ timpul și costurile necesare pentru modernizarea și extinderea rețelelor de comunicații electronice și a altor rețele inginerești. Acest fapt afectează consumatorii, agenții economici și instituțiile publice și private, precizează autorii. Parlamentarii atrag atenția că o infrastructură digitală de înaltă calitate stă la baza tuturor sectoarelor unei economii moderne și inovatoare și are o importanță strategică pentru țară.

PROIECTUL de modificare a Legii  privind accesul pe proprietăți și utilizarea partajată a infrastructurii asociate rețelelor publice de comunicații electronice și Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcție va fi prezentat pentru dezbateri în ședința penară a Legislativului.

20.07.2022 – ședința Comisiei economie, buget și finanțe

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...