Proiect PRO MOLDOVA // Un nou mecanism de finanțare pentru modernizarea satelor

PRO MOLDOVA a elaborat un proiect de lege care vine să asigure dezvoltarea infrastructurii satelor prin redistribuirea inteligentă a surselor alocate astfel încât rezultatul să fie conform aspirațiilor anunțate de candidații la funcția de președinte în alegerile din 2020. 

Proiectul prevede ca o parte din banii colectați pentru fondul rurier să rămână în bugetele locale, iar pe lângă asta, statul să fie obligat prin lege să mărească fondul de dezvoltare regională. 

„Astăzi, în secolul XXI, care pune accent pe dezvoltare, inovații, tehnologii avansate, sute de sate din Republica Moldova nu sunt racordate și mii de locuitori nu au acces gazificare, apă caldă, canalizare, etc. Cu toate acestea, în schimbul unor declarații populiste, grupul parlamentar PRO-MOLDOVA vine cu un proiect de lege tehnic ce are drept scop să intervină pe o serie de acte normative, în rezultatul cărora, dezvoltarea infrastructurii, în special la nivelul satelor, va deveni o prioritate la nivel național și obligație la nivel de legislație, indiferent de factorul politic și schimbările frecvente a executivului„ a declarat Corneliu Padnevici, vicepreședinte PRO MOLDOVA responsabil de domeniul APL.

În varianta tehnică, proiectul de lege înregistrat de PRO MOLDOVA presupune diminuarea cu 25% a surselor de finanțare a Fondului rutier și redistribuirea diferenței de 25% către autoritățile publice locale de nivelul I, astfel încât primăriile din zonele rurale să se bucure de o finanțare mai consistentă. De asemenea, se propune majorarea până la 3% a alocațiilor către Fondul pentru dezvoltarea regională. Modificările propuse nu necesită cheltuieli adiționale din bugetul de stat, ci presupun o redistribuire a surselor financiare.

„Acest proiect face parte din testul de sinceritate și responsabilitate pe care l-am lansat recent pentru a ajuta oamenii să facă o alegere conștientă pe 1 noiembrie. Ca și proiectul precedent, legat de majorarea pensiilor, această inițiativă poate fi votată chiar astăzi și poate implementa cu succes promisiunea candidaților deja în următorul an, fără să așteptăm rezultatele alegerilor sau scuzele eventualului președinte sau președintă de ce nu a reușit peste patru ani. Reușim împreună acum, dacă votăm un proiect recunoscut drept necesar de toți și fără cheltuieli suplimentare”, a precizat Andrian Candu.

Menționăm că, la această oră, conform datelor oficiale, în Republica Moldova numai 56,4% din gospodării au acces la apă caldă, doar 58,5% sunt conectate la gaz și numai 35,8 la sută din gospodării sunt racordate la rețeaua de canalizare. Astfel, lipsa infrastructurii vitale duce la pierderea investițiilor în R.Moldova, iar satele pierd locuitorii.

Grupul parlamentar PRO MOLDOVA

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...