Proiect PAS: Restituirile TVA către agenții economici din autonomia găgăuză se vor face din bugetul UTAG

Deputatul PAS Radu Marian a înregistrat un proiect de lege care vine să aducă mai multă corectitudine în relația dintre bugetul național și bugetul UTA Găgăuze. 

Bugetul autonomiei găgăuze se formează din impozitul pe venit al persoanelor juridice (colectat pe teritoriul UTA), taxa pe valoarea adăugată la mărfurile produse şi serviciile prestate de agenţii economici din unitatea autonomă şi accizele la mărfurile (producţia) supuse accizelor, fabricate pe teritoriul unităţii date.

„Există situații când agenții economici pot beneficia de restituirea TVA de la bugetul de stat, spre exemplu situația în care TVA-ul de la procurare de mărfuri e mai mare decât TVA-ul la livrări, cand se fac investiții capitale, sau export de mărfuri etc. 

Însă, în mod neclar, contrar principiilor autonomiei bugetare și autonomiei locale, restituirile TVA în beneficiul agenților economici din UTAG se face din contul bugetului de stat. Așadar, avem o situație în care UTAG încasează în bugetul său TVA, dar aceste surse proprii nu participă la restituirea acelorași taxe. Contribuabililor din unitatea autonomă li se restituie TVA nu din bugetul local, ci din bugetul de stat. Această prevedere în lege a fost introdusă în 2004, pe timpul comuniștilor”, a explicat autorul inițiativei, Radu Marian. 

Doar în ultimii 5 ani, bugetul de stat a rambursat peste 640 milioane lei în calitate de sumă TVA către UTAG.

Proiectul de lege vine să rezolve această problemă. Articolul 6 din Codul fiscal va fi completat cu o prevedere prin care se va stabili că restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din unitatea autonomă se va realiza de la bugetul UTAG, în limita veniturilor disponibile. Sumele neacoperite pentru restituire se vor compensa prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat.

Urmare a acestui proiect de lege, economiile la bugetul național ar putea ajunge aproape 500 milioane lei în următorii 5 ani, bani care vor putea fi folosiți în toată țara, nu doar într-o singură unitate administrativ-teritorială.

Radu Marian: „Credem că toate localitățile din Republica Moldova și toți cetățenii ei, indiferent dacă ei sunt la Ungheni, Cahul, Comrat sau Bălți, merită să se bucure de programele și fondurile guvernamentale și de tratament egal”. 

Fracțiunea PAS

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...