Proiect PAS: Primăriile eficiente vor putea achita angajaților o indemnizație lunară neimpozabilă

Chișinău, 5 decembrie 2022 – Autorităților Publice Locale vor putea achita, din veniturile proprii și defalcările din impozitul pe venit al persoanelor fizice, încasate de primării, o indemnizație lunară neimpozabilă pentru tot personalul, în mărime de 40% din salariul brut. Aceasta înseamnă o creștere a salariului cu circa 50%. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat de deputații PAS Alexandr Trubca, Sergiu Lazarencu și Larisa Voloh.

Deputatul PAS Alexandr Trubca: „Conform legii, în cazul în care primăria este una funcțională financiar, ea poate să achite această indemnizație. Mai mult de atât, pentru a crește numărul beneficiarilor, pentru a lărgi spectrul primăriilor care vor putea beneficia de această prevedere, am majorat condiția ce ține de capacitatea administrativă de la 30% la 50%. Adică, dacă veniturile proprii plus defalcările din impozitul pe venit al persoanelor fizice reprezintă mai puțin de 50% din cheltuielile administrative ale primăriei, aceasta va fi considerată funcțională din punct de vedere administrativ, în condițiile legii 435, și, respectiv, va avea dreptul să achite acea indemnizație lunară neimpozabilă pentru toți angajații primăriei. Totodată, dreptul de a oferi această indemnizație va aparține consiliului local, ceea ce va exclude un potențial abuz din partea primarilor”.

Deputatul PAS Sergiu Lazarencu: „În prezent, nivelul de salarizare a aleșilor locali și a funcționarilor din primărie este unic și nu ține cont de volumul de muncă, bugetul gestionat, veniturile proprii și ritmul de creștere al acestora.

Unul dintre scopurile acestei legi este de a încuraja primăriile să atragă agenți economici în localități și de a aplica și colecta la timp taxele, pentru a-și crește veniturile proprii. Performanța trebuie încurajată, iar primăriile trebuie stimulate să producă venituri și să le distribuie cetățenilor sub formă de proiecte de infrastructură și politici sociale”.

„Din păcate, funcția publică și-a pierdut din prestigiu și atractivitate, inclusiv din cauza lipsei unei motivări financiare. Soluția cu care venim este creșterea capacității manageriale, oferindu-le mai multă libertate în gestionarea resurselor financiare și de personal. Suntem conștienți că proiectul nu va soluționa integral problema salarizării la nivel local, dar este doar o etapă. Ulterior, Ministerul Finanțelor va veni cu un nou concept de remunerare în sectorul public, transparent, atractiv și simplu de gestionat”, a menționat și deputata PAS, Larisa Voloh.

Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...