Proiect PAS: Descurajăm plățile informale în școli și introducem un mecanism legal și transparent de gestionare a banilor extrabugetari

Fracțiunea PAS a înregistrat un proiect de lege care vine să combată plățile informale în școli.

Deputata PAS Larisa Novac: „Proiectul vine să introducă un nou mecanism de acumulare și gestionare a banilor extrabugetari, într-un în mod predictibil, voluntar, transparent și, cel mai important, legal”.

Principalele prevederi ale proiectului:

  • Se introduce posibilitatea de transfer a 2% din impozitul anual direct către instituțiile de învățământ, ca în cazul organizațiilor neguvernamentale și cultelor religioase.
  • Lista instituțiilor de învățământ în drept să participe la desemnarea procentuală se va stabili anual de Agenția Servicii Publice prin coordonare cu Ministerul Educației și Cercetării.
  • Se introduce posibilitatea ca persoanele fizice și juridice să sprijine prin donații, granturi și sponsorizări exclusiv dezvoltarea bazei materiale a instituțiilor de învățământ, educația și instruirea elevilor. Aceste acțiuni vor fi derulate în mod direct instituțiilor de învățământ și nu prin intermediul asociațiilor obștești fondate de către părinți.
  • Un alt element nou este posibilitatea de a deduce donațiile în beneficiul instituțiilor de învățământ general și profesional tehnic, în cuantum de până la 10% pe an, dintr-un salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern.
  • Toate aceste acumulări vor fi gestionate de instituțiile de învățământ prin  intermediul unui cont extrabugetar, conform normelor metodologice aprobate de Ministerul Finanțelor.
  • Pentru asigurarea un control riguros a modului de gestionare a donațiilor, granturilor, sponsorizărilor, precum și a mijloacele financiare obținute în urma desemnării procentuale, se propune instituirea unor noi atribuții către Ministerul Educației și Cercetării, de a monitoriza, împreună cu alte autorități responsabile, acest proces.

Se propune ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...