PROiect: Concediu plătit pentru părinții cu copii între 3 și 10 ani

Părinții cu copii între 3-10 ani ar putea beneficia de concediu plătit pentru perioada sistării activității instituțiilor de învățământ sau a educației la distanță.

Un proiect de lege în acest sens a fost prezentat astăzi de grupul parlamentar PRO MOLDOVA, care propune reglementarea unui nou tip de concediu, luat doar de către unul dintre părinți și/sau persoane care îngrijesc nemijlocit de copil cu vârsta cuprinsă între 3-10 ani pe perioada pandemiei. Mărimea plății propuse trebuie să fie nu mai mică decât salariul mediu pe economie.

Andrian Candu, președintele PRO MOLDOVA, a menționat că acest proiect este absolut necesar în condițiile actuale, când sute de mii de copii sunt fără supraveghere acasă, fie unul dintre părinți este nevoit să renunțe la carieră și venit.

„Mereu spunem că viitorul și speranța noastră sunt copiii, însă de patru luni, statul a pus integral pe umerii părinților responsabilitatea pentru securitatea și educația copiilor, fără să-și asume nicio parte din grija pentru aceștia”, a declarat Candu.

Proiectul de lege vine să excludă lacuna legală care a devenit evidentă în contextul pandemiei.

„Propunerea noastră se încadrează în dreptul constituțional al cetățenilor Republicii Moldova la asistență și protecție socială și vizează exclusiv perioada de sistare a activității și/sau îndeplinirii de la distanță a studiilor”, a declarat Elena Bacalu, deputată PRO MOLDOVA. 

În corespundere cu datele Băncii de date statistice, în anul 2019, în Republica Moldova au fost înregistrați 169 696 de copii cu vârsta între 5 și 9 ani.

Grupul Parlamentar PRO MOLDOVA

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...