Proiect: 100% din încasările din taxa pentru folosirea drumurilor vor fi alocate bugetelor locale

Chișinău, 23 noiembrie 2021 – Începând cu anul 2022, încasările din taxa pentru folosirea drumurilor ar putea fi alocate integral unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi – satelor (comunelor) şi oraşelor (municipiilor), fapt care ar spori capacitățile primăriilor pentru finanțarea infrastructurii drumurilor publice locale din teritoriul administrat.

Aceasta este una din prevederile PROIECTULUI politicii fiscale și vamale pentru anul 2022 care a fost supus examinării în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe. În prezent, UTA de nivelul întâi beneficiază de 50% din încasările din taxa pentru folosirea drumurilor. Modificarea propusă va aduce în bugetele locale suplimentar 434 de milioane de lei, potrivit estimărilor Ministerului Finanțelor.

Documentul mai prevede creșterea de la 2200 de lei până la 3100 de lei a salariului minim al personalului în sectorul bugetar și revenirea la acordarea premiului anual pentru angajații din sectorul bugetar.

În ansamblu, proiectul politicii fiscale și vamale prevede modificarea a zece acte legislative, inclusiv Codul fiscal, Legea privind finanțele publice locale, Codul vamal, Codul contravențional al Republicii Moldova ș.a.

În proiect este prevăzută majorarea cuantumului scutirilor persoanelor fizice de la 25 200 lei la 27 000 lei (scutirea personală), de la 30 000 lei la 31 500 lei (scutirea personală majoră) și de la 18 900 până la 19 800 lei (scutirea majoră pentru soț/soție); se propune dublarea scutirii pentru persoanele întreținute (copii) de la 4500 lei la 9000 lei.

Totodată, urmează a fi majorată cota impozitului pe venit reținut la sursa de plată din câștigurile la jocurile de noroc de la 12% la 18%. Modificarea este în corespundere cu practicile statelor europene.  

De asemenea, sunt revăzute accize la următoarele produse din tutun: țigări de foi (inclusiv cele cu capete tăiate) şi trabucuri, care conţin tutun și  alte ţigări de foi, trabucuri şi ţigarete conţinînd înlocuitori de tutun. O altă măsură se referă la reglementarea cotelor accizei pentru cartușe și rezerve pentru țigarete electronice; preparate destinate utilizării în cartușe și rezerve pentru țigarete electronice.

Concomitent, se propune anularea accizei suplimentare pentru mijloacele de transport importate în scopuri medicale și a taxei pentru serviciile de telefonie mobilă de 2,5% pe care specialiștii au considerat-o depășită.

În același timp, se prevede anularea scutirii de impozitul pe venit reținut la sursă pentru achizițiile de deșeuri de metale, hârtie, plastic și altele.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a menționat că măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2022 au drept scop consolidarea veniturilor bugetare printr-o administrare fiscală și vamală eficientă, soluționarea constrângerilor economice și asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova, în contextul proceselor economice și sociale existente.

Potrivit ministrului, propunerile care au fost înglobate în proiectul noii politici au fost discutate prealabil cu reprezentanții mediului de afaceri, asociațiilor de business, autorităților publice locale, patronatelor  și sindicatelor.

”Acest proiect este foarte aproape de consens, păstrează stabilitatea sistemului bugetar și îmbunătățește situația bugetelor locale”, a subliniat ministrul.

Membrii comisiei au aprobat raportul asupra proiectului respectiv pentru prima lectură și îl vor prezenta plenului Legislativului pentru aprobare.

Proiectul politicii fiscale și vamale se aprobă în două lecturi.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...