PRO MOLDOVA cere pensie anticipată pentru cei care și-au pierdut locul de muncă în prag de pensionare

Persoanele care au cel mult trei ani până la vârsta de pensionare și au pierdut locul de muncă în anul 2020 trebuie să poată beneficia de pensia de vârstă anticipat, cu titlu de excepție, conform proiectului elaborat și prezentat astăzi de grupul parlamentar PRO MOLDOVA.

„Suntem în plină pandemie, sute de mii de oameni au fost trimiși în șomaj tehnic din martie până în iunie, cel puțin. Mii de afaceri au falimentat, iar angajații au rămas pe drumuri, pentru că ofertele de muncă în această perioadă sunt extrem de limitate. Statul nu a întreprins nimic, nici măcar nu și-a îndeplinit puținele promisiuni pe care le-a făcut oamenilor. Locuitorii țării au rămas cu calificativul de iresponsabili, fără bani și fără susținere. Acest proiect vine să asigure cu un venit oamenii care au cele mai mici șanse să-și găsească un nou loc de muncă, dar care deja la această oră au rămas fără surse de existență”, a declarat Andrian Candu, președintele grupului parlamentar PRO MOLDOVA.

Proiectul stipulează acordarea dreptului la pensie anticipată pentru limita de vârstă cu titlu de excepție, iar Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă. „Am luat în calcul situația precară din economie generată de criza pandemică și administrarea proastă a treburilor publice, din aceste motive propunem acordarea pensiei anticipate pentru întreaga perioadă a anului 2020. Este o lege așteptată și este obligația autorităților să se implice și să ajute în aceste circumstanțe extraordinare, pentru că sunt oameni care au plătit contribuțiile la stat”, a precizat deputata Elena Bacalu, ex-președinta Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...