Primarii, directorii de scoală și centre medicale vor fi protejați de abuzurile ANI. Proiectul propus de PDM, aprobat de Parlament

Proiectul de lege propus de fracțiunea Partidului Democrat din Moldova, care vine să protejeze primarii, directorii de şcoală, grădiniţe, centre medicale de abuzurile comise de Autoritate Naţională de Integritate(ANI), a fost aprobat astăzi în prima lectură de Parlament.

Potrivit autorilor proiectului, Autoritatea Naţională de Integritate a fost creată cu scop nobil, pentru a verifica integritatea demnitarilor corupţi, dar a ajuns să fie folosită în calitate de bâtă politică. Astfel ANI terorizează primarii, directorii de şcoală, directorii de grădiniţe, directorii de centre medicale din satele noastre, organizându-le controale la comandă celor incomozi.

Deputatul democrat, Igor Vremea, care a prezentat proiectul în plenul Parlamentului, a menționat că pentru a preveni aceste abuzuri, sunt propuse următoarele prevederi:

•  Stabilirea unui termen de 2 ani de la încheierea activităţii administrative, în care poate fi iniţiat un control pentru primari, grădiniţe, ceea ce înseamnă amnistie pentru aceste categorii.

•  De menționat că nu există termen de prescripţie pentru procurori, judecători, deputaţi, miniştri, prim-miniştri, preşedinţi.

•  Obligarea ANI ca cel puţin jumătate din controale să le facă la judecători şi procurori

•  Obligarea ANI să facă o verificare prealabilă înainte de iniţia controlul. Asta va obliga instituţia să caute probe şi să documenteze cazul mai bine, comparativ cu situaţia de acum, când un simplu telefon de la PSRM e suficient ca să fie iniţiat controlul.

•  Cei investigaţi vor avea posibilitatea de a contesta în instanţă procesul verbal de iniţiere. Astăzi toţi sunt lăsaţi fără apărare, de aceea vor fi oferite garanţii suplimentare şi proceduri mai clare.

Igor Vremea a precizat că în această perioadă au avut loc mai multe consultări cu aleșii locali și asociațiile CALM, propunerile cărora vor fi luate în considere pentru lectura a doua a proiectului. Potrivit deputatului, PDM își va apăra membrii cu toate mijloacele legale existente. „Noi avem oameni cinstiţi, corecţi, care nu au cedat presiunilor făcute în campanie electorală şi care nu vor ceda nici în continuare. Există un dosar la procuratură pentru cei care au încercat să ne cumpere deputaţii. Vom face acelaşi lucru şi pentru a ne apăra primarii, colegii noştri directori, dar şi pe fiecare om din Republica Moldova”, a declarat Igor Vremea.

Fracțiunea parlamentară PDM

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...