Președinții de Parlament ai Statelor Nordice și Baltice au transmis mesaje puternice de susținere a Republicii Moldova

Chișinău, 31 mai 2022 – Președinții de Parlament ai Statelor Nordice și Baltice (NB8) și-au exprimat susținerea fermă pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru intergritatea teritorială a țării noastre. Mesajele puternice de susținere au fost transmise în cadrul conferinței de presă comune, organizate după reuniunea Președinților de Parlament din statele NB8. 

Președinta Seimasului Republicii Lituania, Viktorija Čmilytė-Nielsen, a menționat căLituania și-a exprimat permanent susținerea pentru aderarea Republicii Moldova la UE, pentru reformele începute, exprimând dorința sinceră ca țara noastră să atingă obiectivele propuse. ”Nu există niciun dubiu că Republica Moldova are nevoie și merită susținerea internațională și cred că această vizită a noastră va fi ca un impact pentru mai multe țări să se angajeze în susținerea Republicii Moldova în diverse domenii de cooperare reciprocă. Asistența ar trebui să fie largă și să acopere aspecte economice, politice, sociale. Reformele începute vor ajuta Moldova să se apropie și mai mult de obiectivul de aderare la Uniunea Europeană, va fi un factor crucial în procesul de luare a deciziilor din partea UE”, a menționat Președinta Seimasului Lituaniei.

În declarația de presă, Președintele Riigikogului Republicii Estonia, Jüri Ratas, și-a exprimat sprijinul puternic pentru țara și poporul nostru, dar și pentru procesul pe care l-am început de aderare la Uniunea Europeană. ”Vă sprijinim pe calea integrării europene și dorim să ne împărtășim experiența noastră pe această cale și să vedem Moldova în niște vremuri mai pașnice și mai prospere. Agresiunea Federației Ruse a pus o presiune foarte mare asupra Moldovei și admirăm tenacitatea dumneavoastră, ați primit un număr mare de refugiați, iar atitudinea dumneavoastră este minunată”, a afirmat Președintele Parlamentului Estoniei.

Președintele Parlamentului Republicii Finlanda, Matti Vanhanen, a felicitat țara noastră pentru dorința de a ajunge în Uniunea Europeană, urându-ne succes în acest parcurs. ”Asta arată două lucruri: că vă vedeți în viitor locul în UE și că doriți să faceți toate aceste reforme, să vă transformați și să armonizați legislația. Este un mesaj important pentru toți. Nu va fi ușor, va fi nevoie de muncă foarte grea, dar care este necesară”, a spus Președintele Parlamentului finlandez.

Președintele Parlamentului Republicii Islanda, Birgir Ármannsson, a subliniat că, deși Islanda nu este membră a UE, sprijină relațiile de apropiere a Moldovei de familia europeană. ”Vă admirăm eforturile voastre ca popor, atunci când ați primit refugiați din Ucraina și înțelegem situația dificilă prin care treceți. Islanda apreciază eforturile voastre de a face această legătură cu celelalte țări europene”, a punctat Președintele Parlamentului Islandei.

Președinta Saeima Republicii Letonia, Ināra Mūrniece, a apreciat faptul că țara noastră a ales calea spre familia europeană, menționând că Letonia sprijină perspectivele europene ale Republicii Moldova și își dorește să împărtășească cu țara noastră experiența sa de accedere la UE. ”Noi ne manifestăm susținerea față de lupta cu corupția și construirea unui stat democratic. De asemenea, vă felicităm pentru faptul că ați pornit pe calea reformelor democratice. Moldova a fost și rămâne prima țară în planul de dezvoltare externă a Letoniei și împreună dorim să vă susținem pe calea accederii la UE în sectoarele mass-media, dezvoltării regionale. Urez foarte mult succes Republicii Moldova în aspirațiile sale europene, în calea sa spre familia europeană”, a declarat Președinta Saeima Republicii Letonia.

Președintele Stortingului Regatului Norvegiei, Masud Gharahkhani, a menționat că vizita Președinților de Parlament din Statele Nordice și Baltice semnifică solidaritatea față de Republica Moldova și a felicitat țara noastră că a pornit pe calea reformelor democratice. ”Noi ne manifestăm susținerea față de lupta cu corupția și construirea unui stat democratic. Nu suntem membri ai UE, dar sprijinim calea Moldovei de apropiere de UE” , a precizat Președintele Parlamentului norvegian.

Președintele Riksdagului Regatului Suediei, Andreas Norlén, s-a referit la faptul că vizita are loc în timpuri cruciale pentru istoria europeană, menționând că Suedia susține integritatea teritorială a Moldovei, fapt care a devenit și mai important în urma agresiunii rusești în Ucraina. ”Vreau să mulțumesc din partea Suediei Guvernului și Parlamentului moldovenesc, dar și oamenilor pentru ospitalitatea de a fi primit refugiați ucraineni. Cunosc că foarte multe familii moldovenești și-au deschis casele pentru refugiații ucraineni, arătând umanitate și solidaritate, ceea ce este un lucru admirabil. Ambiția europeană a Moldovei, ambiția de a deveni parte a națiunilor democratice din Europa creează o speranță de viitor pentru cetățenii Republicii Moldova și o speranță chiar și pentru continentul nostru”, a spus Speakerul Suediei.

Vicepreşedinta Parlamentului Regatului Danemarcei, Karen Ellemann, a exprimat susținerea pentru țara noastră și pentru cetățenii noștri. ”Ați ales o cale democratică cu perspectivă europeană puternică. Respect foarte mult această ambiție. Danemarca este gata să susțină reformele ambițioase care au fost stabilite de Guvernul Republicii Moldova, inclusiv în domeniului statului de drept și combaterea corupției. O dată cu semnarea Acordului de Asociere la UE  în 2014 și depunerea cererii de aderare la UE în martie 2022, ați făcut un pas foarte important spre atingerea aspirațiilor europene. Acest fapt este salutabil, deoarece Moldova aparține familiei europene”, a declarat Vicepreşedinta Parlamentului Danemarcei.

Totodată, șefii de Legislativ au condamnat ferm agresiunea militară nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei și au exprimat sprijinul necondiționat față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Președinții de Parlament din cele opt State Baltice și Nordice (NB8) efectuează o vizită oficială comună în Republica Moldova. Vizita are loc la inițiativa șefului Legislativului Igor Grosu.

0N3A9626

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...