Președintele Parlamentului, la ultima ședință din această sesiune: „Să lucrăm împreună pentru Moldova în 2023. Să ne ferim de dezbinare și să ne unim în lucrurile bune”

La ultima ședință a Parlamentului din această sesiune, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a ținut un discurs în care a spus că anul 2022 a fost un an plin de provocări, cu greutăți, în care am fost martorii unui război nemilos – un război pornit de Rusia, care a atacat fără justificare Ucraina.

Chiar dacă ne confruntăm cu crize foarte complicate, potrivit șefului legislativului, deputații s-au ținut de agenda de reforme și au urmat întocmai angajamentele pentru care au primit încrederea și votul cetățenilor.

În discursul său, Igor Grosu a enumerat principalele proiecte de lege votate:

„Am reușit să îmbunătățim semnificativ cadrul legal pentru a sprijini reforma justiției și pentru a oferi instituțiilor responsabile instrumente mai eficiente în lupta împotriva corupției.

Am făcut pași importanți în investigarea marilor furturi ai ultimilor ani, iar primele roade încep să apară – Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului, iar doi dintre fugarii corupți au fost incluși în listele de sancțiuni ale SUA și Marii Britanii. Astfel, ei nu mai pot folosi nestingherit fondurile furate. Recuperarea activelor și întoarcerea banilor furați la stat reprezintă obiectivul nostru principal.

A fost modificată legea cu privire la procuratură, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.
Urmează să reformăm Curtea Supremă a Justiției, să votăm legea evaluării integrității tuturor judecătorilor și procurorilor, să aprobăm modificări la Codul Administrativ, noua lege a taxei de stat, modificări la Codul penal, legea cu privire la activitatea specială de investigații și delimitarea competențelor la Procuratura Anticorupție și CNA.

Vom continua să reformăm sectorul justiției pentru a ne asigura că hoții plătesc pentru faptele lor.

Un proiect important adoptat în această sesiune ține de modificările Codului Electoral – au fost introduse competențe clare pentru monitorizarea finanțării partidelor politice și campaniilor electorale. În unele secții de vot (de exemplu, în diasporă), în funcție de necesitate, va fi posibilă votarea timp de 2 zile. Cetățenii vor putea vota atât în baza buletinului sau buletinului provizoriu de identitate, cât și a pașaportului.

Având un buget auster, împreună cu Guvernul, am găsit resurse pentru a veni în ajutor cetățenilor, oamenilor de afaceri. Pentru a veni cu ajutor la factură pentru toți moldovenii am alocat în fondul de reducere a vulnerabilității 5 miliarde de lei, de 2 ori mai mult decât anul trecut. Oamenii deja au văzut în facturile lor sprijinul din partea guvernului cu 50% sau chiar mai mult de 50% din valoarea facturii.

  • Am bugetat și am asigurat accesul la compensații în factură pentru mai mult de 700.000 de familii
  • Am crescut numărul familiilor beneficiare de ajutor pentru perioada rece a anului prin majorarea pragului de acceptare.

În cadrul politicii fiscale 2023, am aprobat măsuri care vor aduce miliarde de lei în mediul privat, pentru a susține investițiile și locurile de muncă.

O altă prioritate la care am muncit și urmează să muncim este protejarea spațiului informațional național. Suntem într-un război hibrid. Zi de zi luptăm cu știrile false și cu minciunile. Și avem fiecare rolul nostru în această luptă informațională – să spunem adevărul, să nu tolerăm minciuna, să verificăm informațiile și să fim mereu atenți, deoarece de asta depind deciziile noastre, iar de deciziile noastre depinde viitorul nostru.

O altă realizare a noastră este întărirea prieteniei dintre Moldova și țările democratice ale lumii prin diplomație parlamentară. În acest an, am întemeiat legături instituționale mai strânse cu Parlamentul European, cu legislative din alte țări care sunt gata să ne ajute în avansarea noastră pe agenda de reforme și planul de integrare europeană.

PAS a votat inițiativa legislativă a președintei Maia Sandu privind repatrierea, care îi va scuti pe cei care revin cu traiul în Republica Moldova de taxe pentru introducerea în țară a obiectelor de uz personal și a unui mijloc de transport.

Am ratificat în Parlament programe de reabilitare a sute de km de drumuri naționale în valoare de sute de milioane de euro, cu suportul partenerilor externi.

Într-un an complicat, am venit cu mai multe inițiative și am aprobat legi care să ajute munca agricultorilor.

Am continuat să mișcăm lucrurile în educație. După mai mulți ani, am lansat ambițioasa reformă de modernizare a instituțiilor superioare de învățămînt, iar rezultatele vor avea efect asupra calității studiilor și sistemului nostru universitar.

Anul curent a fost unul dintre cel mai de succes pentru sportul moldovenesc. Băieții și fetele noastre ne-au adus foarte multe medalii de la campionatele europene și mondiale. Dar cel mai important e că au făcut fericită o țară întreagă. Sportivii noștri au devenit ce mai buni ambasadori ai Republicii Moldova.”

”Mai avem multe de făcut. În ciuda crizelor fără precedent cu care ne confruntăm, noi vom reuși împreună să mișcăm Moldova înainte”, a conchis Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Fracțiunea parlamentară a „Partidului Acțiune și Solidaritate”

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...