Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vorbit la Forumul parlamentar de informații și securitate de la București despre securitatea națională în actualul context regional

Chișinău, 8 iulie 2022 – Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vorbit la Forumul parlamentar de informații și securitate de la București despre securitatea națională a Republicii Moldova în actualul context regional. Șeful Legislativului a declarat, în discursul rostit, că războiul a aruncat regiunea noastră în incertitudine și ne-a amintit un lucru important – că libertatea trebuie apărată. 

”Planurile noastre nu sunt ofensive, noi trebuie să ne consolidăm securitatea națională, stabilitatea și reziliența în fața oricărui pericol. Securitatea unui stat nu înseamnă doar protecție militară. Războiul pornit de Rusia în Ucraina ne-a arătat câte amenințări și riscuri aduce cu sine pentru un stat ca Republica Moldova. Am analizat minuțios fiecare vulnerabilitate și vreau să vă asigur că toate structurile de forță din Republica Moldova lucrează zi și noapte la asigurarea securității cetățenilor”, a subliniat Președintele Parlamentului. Potrivit oficialului, în prezent, se lucrează intens la noua strategie de securitate a Republicii Moldova, ce are la bază realitățile geopolitice și capacitățile economice de care dispune țara. Șeful Legislativului menționează că documentul este unul complex și multidimensional și că ar putea să fie gata în câteva luni.

De asemenea, Președintele Parlamentului a reiterat faptul că determinarea Republicii Moldova de a intensifica cooperarea în domeniul securității și apărării cu Uniunea Europeană s-a materializat prin lansarea Dialogului de Nivel Înalt în domeniul Securității. În context, Speakerul a exprimat recunoștință Uniunii Europene pentru extinderea noului instrument al Facilității europene pentru pace și pentru Republica Moldova, începând cu anul 2021. În mesajul său a fost salutată recenta decizie a Consiliului Uniunii Europene de a oferi asistență suplimentară în cadrul Facilității europene pentru pace în valoare de 40 de milioane de euro pentru 2022, în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova. ”Avem mulți prieteni de nădejde în Europa și Statele Unite și doar împreună vom depăși toate aceste probleme”, a afirmat șeful Legislativului.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat astăzi, la București, la cea de-a 22-a ediţie a forumului ”Parliamentary Intelligence-Security”.

240

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...