Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat la lansarea Atelierului „Noi perspective pentru cooperarea europeană în domeniul educației istorice”

Chișinău, 9 decembrie 2022 – Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat la lansarea Atelierul „Noi perspective pentru cooperarea europeană în domeniul educației istorice”. Evenimentul a avut loc la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” și a reunit atât reprezentanți ai mediului academic din țara noastră, cât și experți din Germania, Franța, Lituania, Serbia etc.

Șeful Legislativului, Igor Grosu, care este și istoric, a remarcat importanța acestei componente a educației, mai ales în condițiile actuale: „După obținerea de către țara noastră a statutului de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană, dar și în contextul regional, este important ca Republica Moldova să se alinieze unor perspective. Pentru istorici, toate evenimentele din prezent sunt deosebite. Pe de o parte, suntem martorii unui război și, pe de altă parte, vedem solidaritatea de care dau dovadă statele europene. Or, este o diferență între a interpreta unele evenimente și a le trăi”.

Participanții la atelier au discutat despre politicile necesare pentru educația școlară în Republica Moldova, România și Ucraina, precum și dezvoltarea curriculumului și a unor produse educaționale bilaterale și multilaterale în domeniul istoriei. În acest sens, au fost prezentate experiențele altor state – manualul de istorie germano-francez, manualul de istorie germano-polonez, manualul de istorie comună sud-est european sau rezultatul Comisiei de istorie bulgaro-macedoneană de nord.

Președintele Parlamentului și-a exprimat deschiderea de a promova inițiativele specialiștilor din domeniu la nivel de legislativ. „Materia pe care o predau profesorii și abilitățile care le sunt dezvoltate elevilor sunt foarte importante. Din păcate, vedem cât de ușor și cinic sunt interpretate unele evenimente prin prisma propagandei, iar acest lucru este nociv pentru instituțiile statului și pentru cetățeni. Aici intervine rolul vostru, al profesorilor de istorie, de a dezvolta în tineri spiritul critic și analitic”, a mai precizat președintele Parlamentului.

09.12.2022 Participarea Președintelui Parlamentului, Igor Grosu,  la lansarea atelierului ”Noi perspective pentru cooperarea europeană în domeniul educației istorice”

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...