Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a discutat cu Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, despre prioritățile actualului legislativ

Chișinău, 2 februarie 2022 – Președintele Parlamentului Igor Grosu a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, care se află cu o vizită oficială în țara noastră, la invitația șefului statului Maia Sandu. Din delegație mai fac parte  Wopke Hoekstra, Ministrul Afacerilor Externe; Roelof van Ees, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, cu sediul la București, precum și alți oficiali olandezi.

Din partea Parlamentului Republicii Moldova la întrevedere au participat, de asemenea, vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi și deputații Doina Gherman, Dumitru Alaiba, Olesea Stamate, Lilian Carp, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Radu Marian.

Igor Grosu a salutat delegația Regatului Țărilor de Jos în Parlamentul de la Chișinău și a subliniat semnificația actualei vizite, aceasta fiind prima vizită a unui Prim-ministru al acestei țări  în Republica Moldova. 

”Țara Dumneavoastră este un partener important în promovarea și implementarea obiectivelor de integrare europeană a Republicii Moldova. Suntem recunoscători pentru toată asistența acordată în dezvoltarea țării noastre de către Regatul Țărilor de Jos”, a declarat speakerul Igor Grosu.

Interlocutorii au făcut un amplu schimb de opinii privind situația din Republica Moldova în diferite domenii.

Înaltul oficial olandez a fost informat de parlamentari despre evoluțiile în combaterea corupției și reformarea justiției, soluționarea crizelor pandemice și energetice, lupta cu dezinformarea și cu propaganda. De asemenea, au fost abordate riscurile și amenințările la adresa securității pe plan național și regional.

„Prioritatea zero rămâne reforma justiției și combaterea corupției, iar noi nu ne vom opri la jumătate de drum. Reforma trebuie dusă până la capăt, fiindcă aceasta este doleanţa cetăţenilor Republicii Moldova şi pentru aceasta ne-au dat mandatul de încredere. În primele șase luni am votat mai multe legi care vor asigura independența sistemului judecătoresc, totodată, am reușit să votăm în prima lectură mecanismul de verificare a integrității tuturor candidaților la funcțiile de membri în CSM și CSP („pre-vetting”)”, a precizat șeful Legislativului.

În cadrul întrevederii, a fost exprimat interesul unanim pentru  intensificarea dialogului dintre Republica Moldova și Regatul Țărilor de Jos, în special, pe dimensiunea interparlamentară.

02.02.2022 - Întrevederea Președintelui Parlamentului Igor Grosu cu Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova   

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...