Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru, va participa la Reuniunea Președinților Conferinței organelor specializate în afaceri comunitare ale parlamentelor din UE

Chișinău, 22 martie 2024 – Deputata Ina Coșeru, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, va participa la Reuniunea plenară a Președinților Conferinței organelor specializate în afaceri comunitare ale parlamentelor din Uniunea Europeană (COSAC). Evenimentul va avea loc în perioada 24-26 martie, la Bruxelles, fiind găzduit de Parlamentul European.

Participanții la Reuniune vor audia cel de-al 41-lea Raport semestrial al COSAC. Structurat în trei capitole, raportul își propune să evalueze rolul Parlamentelor în timpul legislaturii europene din perioada 2019-2024 și perspectivele agendei strategice pentru anii 2024-2029. În cel de-al doilea capitol sunt abordate probleme referitoare la politica de gen și reprezentarea femeilor și bărbaților în parlament. Aici se prezintă o perspectivă asupra modului în care pot fi îmbunătățite condițiile pentru femei, inclusiv pentru participarea lor în politică. De asemenea, raportul abordează diferite aspecte legate de statul de drept și democrație în cadrul parlamentelor țărilor europene.

O altă sesiune de discuție va avea ca subiect autonomia strategică deschisă: competitivitate și reziliență.

Totodată, în marja reuniunii, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru, are planificate întrevederi bilaterale cu mai mulți oficiali și omologi din diferite țări.

COSAC este un forum înființat în 1989, pentru cooperare, schimb de informație și bune practici dintre parlamentele naționale ale statelor membre UE și Parlamentul European. Obiectivul COSAC este de a facilita discuțiile dintre deputații din parlamentele naționale și europarlamentari cu privire la aspectele practice ale controlului parlamentar al afacerilor europene.

Reuniunile președinților conferinței organelor specializate în afaceri comunitare ale parlamentelor din Uniunea Europeană sunt organizate semestrial.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...