Platforma DA a depus sesizări la Curtea Constituțională privind proiectele votate în ședința plenară din 3 decembrie curent

După cum a anunțat anterior, Platforma DA a depus sesizări la Curtea Constituțională privind abuzul comis de deputații majoritari la 3 decembrie 2020, adoptând o serie de legi cu încălcare gravă a tuturor procedurilor de rigoare.

Astăzi, deputatul Dinu Plîngău a anunțat, într-o conferință de presă, că sunt depuse trei din mai multe sesizări pregătite. Prin aceste sesizări se solicită exercitarea controlului de constituționalitate privind:

-Legea prin care s-a realizat diminuarea competențelor și scoaterea controlului Președintelui Republicii Moldova asupra Serviciului de Informații și Securitate.

-Legea prin care se permite desființarea Stadionului Republican cu suprafața de 5,1814 ha, proprietate publică a statului, pentru construcția sediului Ambasadei SUA și care încalcă acordul bilateral obligatoriu, dreptul internațional, afectând și relațiile dintre SUA și Republica Moldova.

-Hotărârea Parlamentului pentru modificarea componenței nominale a Biroului permanent al Parlamentului votată pe data de 3 decembrie, în lipsa unui proiect, prin care Fracțiunea PSRM s-a înțeles cu Fracțiunea Partidului Șor într-un mod abuziv să schimbe componența nominală a Biroului permanent al Parlamentului.

În afară de cele trei sesizări depuse, sunt pregătite și sesizări la alte acte pentru a anula votul abuziv din 3 decembrie 2020. Este vorba de:

-Patru acte privind politica bugetar-fiscală și bugetele naționale, care trebuie să revină pe ordinea de zi pentru examinare pentru a fi dezbătute conform procedurilor, altfel sunt lovite de vicii care vor conduce la declararea lor ca fiind neconstituționale;

-Pachetul de federalizare prin care se produce modificarea statutului Găgăuziei, a modului de organizare a unităților administrativ-teritoriale, modificarea statutului limbilor vorbite, a legii propagandei și a  statutului poliției. 

Dinu Plîngău a specificat: „Urmează să decidem privind tactica de anulare a acestor proiecte – ele au fost votate doar în prima lectură și deocamdată nu pot fi contestate la CC conform legii. La această etapă, deși sesizările noastre pe fondul acestor acte sunt pregătite, nu pot fi depuse sesizări, dar vom decide cum le contestăm. De fapt, am pregătit sesizări care sunt pe punctul de a anula, practic, toată ședința plenului legislativului din 3 decembrie 2020”.

Fracțiunea Platforma DA

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...