PAS a înregistrat un proiect de lege care prevede plafonarea prețurilor la produse petroliere

Fracțiunea PAS din Parlamentul Republicii Moldova a înregistrat un proiect de lege care propune mecanisme clare la stabilirea prețului la importul și comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere, pentru a nu admite creșteri nejustificate, abuzive a prețului acestora pe piața internă.

Deputatul Radu Marian a explicat, în cadrul unui briefing de presă, că actuala metodologie aplicată nu funcționează, fiindcă le permite petroliștilor să-și umfle cheltuielile așa cum vor ei: „Petroliștii își pot include în cost tot felul de cheltuieli, cum ar fi cheltuieli de protocol, sporuri, călătorii, training-uri. Și cu cât cheltuielile raportate sunt mai mari, cu atât prețul pe care-l aplică consumatorilor este mai mare. Din păcate, ANRE nu are capacitate și este prea slabă pentru a monitoriza modul în care aceste cheltuieli se raportează”.

Drept urmare, PAS propune ca prețul la importul şi comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere să fie stabilite conform următoarelor componente:

Valoarea medie a cotațiilor medii internaționale PLATTS, în funcție de regiunea din care este efectuat importul;

Cota accizelor aplicată în conformitate cu Codul fiscal al Republicii Moldova;

Cota taxei pe valoarea adăugată, aplicată în conformitate cu Codul fiscal al Republicii Moldova;

Marja comercială specifică – care se va stabili anual de către ANRE, iar ca măsură specială de echilibrare a atribuțiilor funcționale, noi propunem ca această să fie stabilită în coordonare cu Guvernul.

De asemenea, deputatul a precizat că prin înregistrarea acestui proiect se propune implicarea Guvernului în stabilirea marjei, dar totodată fără a diminua din independența ANRE.

O altă propunere este ca Agenția să stabilească prețurile plafon o dată la  două săptămâni, astfel ca prețurile de pe piața noastră să reflecte cât mai real tendințele de pe piața internațională: „Așa cum spuneam și cu alte ocazii, companiile petroliere „uită” să scadă prețurile atunci când acestea sunt în scădere la nivel internațional. De exemplu, în luna aprilie 2020, atunci când prețul de import în Moldova al benzinei a scăzut cu 64% în comparație cu ianuarie 2020, prețul cu amănuntul a scăzut cu doar 14% în aceeași perioadă. O tendință similară s-a păstrat și în celelalte luni.”

În același timp, conform proiectului PAS, Agenția va fi în drept să ajusteze marja comercială în cazurile de apariție a unor factori imprevizibili externi.

„Este clar că orice fel de plafonare a prețurilor nu este compatibilă cu economia de piață –  aproape toate țările din UE au o piață liberă. Însă Moldova este o țară specifică, unde instituțiile sunt slabe, nu pot lupta cu monopoliștii  de pe piața petrolieră și nu pot monitoriza activitatea acestora, ceea ce duce la haos pe piață și abuzuri. Până nu vom avea ordine la ANRE și în Consiliul Concurenței, nu vom putea avea piață cu adevărat liberă”, a conchis Radu Marian.

Proiectul de lege a fost semnat de către deputații Radu Marian, Galina Sajin, Veronica Roșca, Doina Gherman, Virgiliu Pâslariuc și Oazu Nantoi.

04.03.2021 Briefing de presă al deputatului Fracțiunii PAS BLocul ACUM, Radu Marian

Fracțiunea parlamentară PAS, Blocul ACUM

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...