Parlamentul va ratifica Memorandumul de Înțelegere cu UE privind asistența macrofinanciară în valoare de până la 100 milioane de Euro

Chișinău, 8 septembrie 2020 Parlamentul va ratifica Memorandumul de Înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară în valoare de până la 100 milioane de Euro. Comisia economie, buget și finanțe, întrunită, astăzi, în ședință, va propune plenului ratificarea documentului.

Memorandumul de Înțelegere prevede lista de condiționalități care urmează a fi îndeplinite pentru debursarea resurselor de împrumut oferite de UE țării noastre. Memorandumul conține 6 condiționalități pe domenii precum climatul de afaceri, buna guvernare, lupta împotriva corupției și gestionarea finanțelor publice.

Obiectivul asistenței macrofinanciare este de a atenua nevoile bugetare ale țării noastre și de a o ajuta să abordeze vulnerabilitățile externe și financiare actuale.

Ca urmare a realizării condiționalităților incluse în memorandum, Republica Moldova va debursa resurse financiare în două tranșe. Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, urmând a fi debursată în perioada 2020 – 2021. Debursarea primei tranșe este necondiționată, în timp ce tranșa a doua va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor memorandumului. Împrumutul va fi acordat pentru maxim 15 ani, iar rata dobânzii va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.

Ministerul Finanțelor și Banca Națională a Moldovei vor prezenta Comisiei Europene progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului de Înțelegere și ale condiționalităților convenite între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Memorandumul de Înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova în valoare de până la 100 milioane de Euro a fost semnat la Chișinău, pe data de 21 iulie 2020 și la Bruxelles, pe data de 23 iulie 2020.

Ședința Comisiei economie, buget și finanțe din 8 septembrie 2020.

Ședința Comisiei economie, buget și finanțe din 8 septembrie 2020. Ordinea de zi – https://bit.ly/3icW7Vl

Опубликовано Parlamentul Republicii Moldova Вторник, 8 сентября 2020 г.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More