Parlamentul va examina proiectul noii legi cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova

Chișinău, 14 decembrie 2023 – Parlamentul va examina, în prima lectură, proiectul noii legi cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova. Raportul pentru această inițiativă legislativă a fost aprobat la ședința de astăzi a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.   

PROIECTUL de lege a fost elaborat de Ministrul Afacerilor Interne și reflectă expunerea actualei Legi cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova într-o redacție nouă. Totodată, documentul prevede transpunerea unor regulamente ale Uniunii Europene în legislația Republicii Moldova.

Astfel, autorii propun revizuirea unor prevederi prin care se urmărește eliminarea deficiențelor, echivocurilor și ambiguităților, precum și eficientizarea activității polițiștilor de frontieră. Totodată, documentul are drept obiectiv asigurarea principiului accesibilității și predictibilității normelor juridice pentru cetățeni. O altă prevedere se referă la eliberarea permiselor, autorizațiilor sau avizelor în format electronic.

Proiectul noii legi va mai conține prevederi privind dezvoltarea conceptului de management integrat al frontierei de stat. Necesitatea acestora a apărut în anul 2022, când țara noastră a primit un număr mare de refugiați ucraineni. Respectiv, noul capitol va conține norme care reglementează cooperarea dintre autoritățile implicate în sistemul de management al frontierei de stat: Serviciul de Informații și Securitate, Inspectoratul General pentru Migrație, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, precum și autoritățile publice locale.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...