Parlamentul va aproba un proiect de lege privind prevenirea pierderii și risipei alimentare

Chișinău, 20 iulie 2022 – Parlamentul urmează să examineze o inițiativă legislativă ce vizează măsurile de prevenire  a pierderii și risipei alimentare, precum și măsurile de reducere a deșeurilor alimentare. Membrii Comisiei mediu și dezvoltare regională au aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, raportul la PROIECTUL de lege privind prevenirea pierderii și risipei alimentare

Inițiativa legislativă are ca scop asigurarea tranziției către economia circulară prin menținerea alimentelor în circuitul consumului și evitarea formării deșeurilor alimentare, precum și diminuarea cheltuielilor aferente pierderii și risipei alimentare. Proiectul reglementează consumul eficient al alimentelor sigure, inclusiv aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate, datei-limită de consum sau aproape de scadența datei durabilității minimale.

Potrivit inițiativei legislative, operatorii din domeniul alimentar vor decide asupra măsurilor menite să prevină pierderea și risipa alimentară și le vor implementa pe tot lanțul alimentar, inclusiv în domeniul serviciilor de gastronomie, catering, industrie hotelieră și a serviciilor alimentare. Este vorba despre măsuri de prevenire a rispei alimentare precum vânzarea promoțională sau la preț redus a alimentelor, transferul alimentelor, prin donație, către organizațiile beneficiare sau direct consumatorilor finali. Organizațiile beneficiare vor fi persoanele juridice care desfășoară activități  de asistență socială, activități filantropice și/sau activități de îngrijire a animalelor.

De asemenea, noua lege prevede atribuțiile autorităților responsabile în domeniul prevenirii pierderii și risipei alimentare.

Comisia mediu și dezvoltare va prezenta proiectul de lege pentru dezbateri în plenul Parlamentului. Proiectul a fost elaborat cu suportul Băncii Mondiale.

20.07.2022 Ședința Comisiei mediu și dezvoltare regională

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...