Parlamentul urmează să desemneze membrii în Comisia de evaluare a integrității judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție

Chișinău, 13 iunie 2023 – Comisia juridică, numiri și imunități a audiat și a aprobat candidații, desemnați de fracțiunile parlamentare și partenerii de dezvoltare, în calitate de membri ai Comisiei de evaluare privind evaluarea externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.  

Astfel, vor fi propuși plenului Parlamentului pentru desemnare următorii candidați: Iurie Gațcan și Andrei Bivol, propuși de Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate” și Lilian Enciu, propus de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. De către partenerii de dezvoltare au fost înaintate următoarele candidaturi: Lavly Perling, Maria Giuliana Civinini și Scott Bales, care au fost selectați în bază de concurs.

Potrivit legislației, Comisia de evaluare privind evaluarea externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție este constituită din șase membri. Trei membri, cetățeni ai Republicii Moldova, sunt propuși de fracțiunile parlamentare, ținându-se cont de reprezentarea proporțională a majorității și a opoziției parlamentare, alți trei membri sunt desemnați la propunerea partenerilor de dezvoltare. Membrii Comisiei de evaluare sunt desemnați de Parlament, cu votul a  3/5 din numărul deputaților aleși.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...