Parlamentul Republicii Moldova a progresat la capitolul prezenței tinerilor, în ultimii 3 ani – Raport global

Chișinău, 28 aprilie 2021 – Parlamentul Republicii Moldova este pe locul 6 în lume după progresul obținut, din 2018, privind numărul de parlamentari sub 45 de ani și pe locul 8 – privind numărul deputaților sub 40 sau sub 30 de ani.

Datele se conțin în Raportul ”Participarea tinerilor în parlamentele naționale”, prezentat, astăzi, în cadrul celei de-a 7-a Conferință globală a tinerilor parlamentari din țările Uniunii Interparlamentare (UIP).

Raportul privind reprezentativitatea tinerilor în parlamentele statelor membre ale Uniunii Interparlamentare arată că 30,2% dintre parlamentarii lumii au sub 45 de ani. În Parlamentul Republicii Moldova acest indice constituie 38,6% – 39 din 101 de deputați sunt mai tineri de 45 de ani.

Summitul UIP pentru tineri se desfășoară pe 28-29 aprilie. În prima zi, acesta a întrunit peste 200 de deputați din țările membre ale UIP. În cea de-a doua zi, la lucrările acestuia urmează să adere reprezentanții Legislativului din Republica Moldova – Victor Bologan, Alla Pilipețcaia și Radu Marian.

Discuțiile din cadrul reuniunii vizează situația tinerilor în perspectiva post-pandemică. Potrivit participanților, șocurile în sănătatea publică și socio-economice provocate de pandemia COVID-19 au avut un impact semnificativ asupra tinerilor. Este necesar un nou capitol pentru abilitarea lor și acest nou capitol trebuie să fie în centrul eforturilor de recuperare post-pandemică.

Martin Chungong, Secretarul General al UIP, a declarat că milioane de copii și tineri, din universități și școli din toată lumea, au fost afectați de schimbările impuse de pandemie.  Pe de altă parte, au avansat în utilizarea și aplicarea tehnologiilor informaționale în procesul educațional, iar aceste abilități  trebuie valorificate pentru o adaptare mai ușoară la realitățile post-COVID.

Uniunea Interparlamentară este organizație globală a parlamentelor naționale, cu sediul la Geneva, care întrunește 179 de parlamente și 13 membri asociați.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More