Parlamentul modifică legislația pentru ca producătorii agricoli să obțină mai ușor acces la apele de suprafață pentru irigarea terenurilor

Chișinău, 22 aprilie 2020 – Producătorii agricoli vor obține mai ușor acces la apele de suprafață pentru irigarea terenurilor. Comisia agricultură și industrie alimentară va propune plenului Parlamentului adoptarea, în lectură finală, a unui proiect care va elimina impedimentele pentru producătorii agricoli în irigarea terenurilor agricole.

Legislația va fi completată cu o nouă prevedere, care va permite producătorilor agricoli să amplaseze prize de apă și instalații mobile pe terenurile fâșiilor riverane de protecție a apelor în scopul irigării terenurilor agricole. În cazul în care în zona fâșiilor de protecție a apelor râurilor și bazinelor de apă sunt funcționabile sistemele de irigare centralizate, nu va fi permisă instalarea pompei de apă pentru irigare. Utilizatorii de apă care sunt amplasați cu terenurile agricole în zona sistemului centralizat de irigare vor iriga prin intermediul sistemelor de irigare centralizate. 

De asemenea, vor fi excluse mai multe acte necesare pentru obținerea autorizației de mediu la irigare.

Autorii proiectului propun sancțiuni de până la 3 000 de lei pentru persoanele fizice și de până la 25 000 de lei pentru persoanele juridice pentru împiedicarea accesului altor utilizatori de apă pentru amplasarea sau utilizarea prizei de apă și a instalațiilor mobile. Amenzi similare vor fi aplicate deținătorilor lacurilor de acumulare sau a iazurilor care nu dispun de regulamente proprii de exploatare a bazinelor cu apă, precum și a celor care evacuează apa în scop tehnologic piscicol. 

Proiectul de lege urmează a fi examinat în plenul Parlamentului. 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...