Parlamentul în cifre: Controlul parlamentar, legislatura X, în 2019

Chișinău, 16 ianuarie 2020 – Pe parcursul anului 2019, deputații din Parlamentul de legislatura a X-a au adresat instituțiilor statului 38 de interpelări și întrebări, inclusiv 13 de interpelări și întrebări – deputații din fracțiunea ACUM Platforma DA, 12 – deputații din fracțiunea PAS, Blocul ACUM, 9 întrebări – fracțiunea PSRM, 2 – fracțiunea Partidului ȘOR, 1 – PDM și 1 – de către un deputat neafiliat.

Totodată, în perioada 21 martie – 20 decembrie 2019, au fost depuse 5 moțiuni, dintre care două de cenzură și 3 moțiuni simple. 3 moțiuni simple nu au întrunit toate condițiile stabilite de legislație  pentru a fi introduse în procedură legislativă.

Două moțiuni de cenzură au intrat în procedură legislativă, dintre care o moțiune a fost adoptată și alta a fost retrasă de autori.

Potrivit bilanțului statistic al Legislativului, în anul 2019, și-au desfășurat activitatea 3 comisii de anchetă constituite de Parlament: Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare, Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidului Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale și Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice începând cu anul 2013.
În perioada vizată, 29 de rapoarte de activitate sau dări de seamă asupra activității desfășurate conform legislației în vigoare au fost prezentate Parlamentului de către organele centrale de specialitate ale administrației publice și cele formate de Parlament.
Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...