Parlamentul a votat, în lectură finală, modificări la legislația cu privire la organizarea judecătorească

Chișinău, 29 iulie 2022 – În cadrul ședinței plenare de astăzi, deputații au votat un proiect de lege, care are scopul de a sincroniza prevederile legale cu amendamentele constituționale referitoare la sistemul judecătoresc, intrate în vigoare la data de 1 aprilie 2022.

Astfel, se unifică procedura de numire a tuturor judecătorilor. De asemenea, este eliminat termenul inițial de numire în funcție a magistraților. A fost modificată și procedura de transfer de la o instanță la alta, dacă este de același nivel sau de nivel inferior. În acest caz, nu va mai fi necesar decretul Președintelui țării. Au mai fost operate și modificări în componența, durata mandatului și atribuțiile Consiliului Superior al Magistraturii.

Urmare a intrării în vigoare a PROIECTULUI de lege, judecătorii care au fost condamnați pentru o infracțiune legate de exercitarea atribuțiilor de serviciu sau care prejudiciază imaginea justiției, vor rămâne fără pensie specială. De asemenea, în cazul în care încă nu a fost emisă o hotărâre definitivă, se va suspenda acordarea indemnizației unice de eliberare din funcție.

Inițiativa legislativă a fost susținută, în a doua lectură, de 54 de deputați.

29.07.2022 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...