Parlamentul a găzduit masa rotundă ”România și Republica Moldova, din nou împreună, în Uniunea Europeană”

Chișinău, 25 martie 2022 – Legislativul a găzduit, astăzi, masa rotundă cu genericul “România și Republica Moldova, din nou împreună, în Uniunea Europeană”, organizată în comun cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României.

Republica Moldova și România au fost reprezentate la masa rotundă de membri Guvernului de la București, ai celor două parlamente, istorici, profesori, reprezentanți ai mass-media.

În debutul întrunirii, Președintele Legislativului, Igor Grosu, a salutat prezența oficialilor români în Parlamentul Republicii Moldova  și a adus mulțumiri părții române pentru ajutorul acordat în mod special în gestionarea crizei refugiaților ucraineni, crizei energetice, ajutorul oferit în perioada pandemică, dar și prin intermediul proiectelor susținute și finanțate de România.

Totodată, Președintele Legislativului a menționat că Republica Moldova a semnat, la 4 martie curent, cererea de aderare la Uniunea Europeană și experiența de aderare a României ar fi utilă pentru noi.

La rândul său, Adrian Dupu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, a menționat că actualmente relațiile dintre România și Republica Moldova sunt cele mai strânse din ultimii 30 de ani. De asemenea, oficialul român a menționat că România rămâne susținătorul și principalul avocat al Republicii Moldova în Europa. 

Evenimentul a oferit prilejul unui schimb de opinii și discuții cu  privire la avantajele relației strânse a Republicii Moldova cu România, impactul acțiunilor desfășurate de România pentru sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova și modalitățile de intensificare  a cooperării dintre cele două state prin proiecte exacte care au drept scop îmbunătățirea calității vieții a cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Din delegația României au făcut parte secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, senatorii Vasilică Potecă, Daniel-Cătălin Fenechiu, Iulian-Mihail Bîca, Viorel Badea, europarlamentarul Cristian Bușoi.

Din partea Legislativului Republicii Moldova au participat președinta Grupului parlamentar de prietenie cu România, Veronica Roșca, secretarul Comisiei politică externă și integrare europeană, Adrian Băluțel, copreședintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, Petru Frunze și membrii grupului Parlamentar de prietenie cu România Liliana Nicolaescu-Onofrei și Mihail Druță.

25.03.2022 - Masa rotundă „România și Republica Moldova, din nou împreună, în Uniunea Europeană”, organizată în comun cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...