Parlamentul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Mykola Chaus

Chișinău, 9 aprilie 2021 – La Parlament, a fost constituită Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Mykola Chaus. Deputații au aprobat, în ședința plenară de astăzi, un proiect de hotărâre în acest sens. 

Conform proiectului, crearea Comisiei de anchetă este necesară pentru identificarea soluțiilor în scopul asigurării drepturilor persoanelor aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Comisia va antrena în activitatea sa autoritățile statului responsabile.

Din Comisie vor face parte 9 membri, deputați din toate fracțiunile parlamentare: Vasile-Andrei Năstase (președintele Comisiei), Adrian Lebedinschi (vicepreședinte al Comisiei), Grigore Novac (secretarul Comisiei), precum și Alexandru Jizdan, Vladimir Cebotari, Grigore Repeșciuc, Vadim Fotescu, Oazu Nantoi, Fiodor Gagauz (membri).  

Necesitatea constituirii Comisiei de anchetă ține de monitorizarea acțiunilor întreprinse de organele competente în soluționarea cazului. La fel, se urmărește identificarea carențelor din legislația Republicii Moldova.

Potrivit autorilor, unul din obiectivele comisiei de anchetă va fi și colaborarea cu instituțiile de stat ale căror competență ține de soluționarea situațiilor de acest gen. De asemenea comisia va înainta propuneri pentru o elucidare eficientă și rapidă a circumstanțelor, în scopul neadmiterii încălcării grave ale drepturilor omului, dar și a legislației din domeniul penal al Republicii Moldova.

O altă atribuție semnificativă ale acestei comisii ar fi propunerea modificărilor în actele normative, care ar urma să fie aplicate în scopul neadmiterii cazurilor analogice.

De menționat că, ex-judecătorul ucrainean Mykola Chaus, a cărui cerere de azil politic a fost examinată de către instanțele judecătorești ale Republicii Moldova, la data de 3 aprilie 2021, a fost răpit de către un grup de persoane înarmate din centrul Chișinăului, conform informațiilor apărute în spațiul public.  

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii PSRM.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More