Parlamentul a aprobat un proiect care are drept scop majorarea bugetelor primăriilor din contul taxelor pentru resursele naturale

Chișinău, 22 aprilie 2021 – Parlamentul a aprobat, astăzi, în prima lectură, un proiect de lege care are drept scop majorarea bugetelor primăriilor prin o nouă redistribuire a taxei pentru resursele naturale.

Urmează a fi modificată Legea privind finanțele publice locale, prevederile căreia sunt calificate drept discriminatorii față de Administrația Publică Locală de nivelul I (primării), deoarece taxa pentru resursele naturale se încasează în proporție de 100% de APL de nivelul II (Consilii raionale).

PROIECTUL de modificare a Legii privind finanțele publice locale, înaintat de deputata Inga Grigoriu, Fracțiunea ACUM PLATFORMA DA, propune stabilirea unei cote a defalcării din taxele pentru resurse naturale în mărime de 60% pentru bugetele satelor (comunelor) și orașelor (municipiilor, cu excepția municipiilor Bălți și Chișinău), și, respectiv, de 40% – pentru bugetele raionale.

Taxa pentru resursele naturale este una dintre puținele taxe care poate fi localizată, ceea ce argumentează necesitatea colectării acesteia în bugetul local al administrației de nivelul întâi. Mai mult ca atât, autoritățile locale de nivelul întâi sunt preponderent cele care suportă cheltuieli pentru contracararea efectelor proceselor de exploatare a resurselor naturale, argumentează Inga Grigoriu.

În cea de-a doua lectură proiectul urmează a fi comasat cu alte proiecte de lege care urmăresc același scop – redistribuirea taxei pentru resursele naturale.

IMAGINI FOTO

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More