Parlamentarii vor aproba modificări la Codul cu privire la știință și inovație

Chișinău, 6 iulie 2023  – Autoritatea responsabilă de elaborarea politicilor în domeniile cercetării și inovării va beneficia de consultanță din partea Consiliului Consultativ pentru Știință și Tehnologie. Raportul la proiectul de lege care prevede acest lucru a fost  aprobat, astăzi, de membrii Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Documentul prevede crearea Consiliului Consultativ pentru Știință și Tehnologie, care va oferi consultanță autorității administrației publice centrale, responsabilă de elaborarea politicilor în domeniile cercetării și inovării, pentru dezvoltarea și finanțarea sistemului de cercetare și inovare.

Totodată, proiectul definește finanțarea instituțională în domeniile cercetării și inovării și un mod nou de alocare a acesteia. Astfel, finanțarea instituțională  se va aloca pentru menținerea și dezvoltarea infrastructurii publice din domeniile cercetării și inovării și pentru cheltuieli de personal, urmând a fi corelată cu resursa umană, infrastructura de cercetare și performanța instituțională. De asemenea, în document sunt precizate două modalități de finanțare: finanțarea instituțională și finanțarea prin competiții de proiecte.

O altă prevedere a proiectului se referă la finalitatea evaluării organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării, care este organizată de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare. Finalitatea evaluării este clasificarea organizațiilor pe niveluri de performanță și capacitate, care se iau în considerare la stabilirea finanțării instituționale.

Documentul vizează și modificarea termenului pentru care Guvernul stabilește prioritățile și obiectivele de dezvoltare în domeniile cercetării și inovării, care se regăsesc în Programul național în domeniile cercetării și inovării. Astfel, aceste priorități și obiective vor fi stabilite pe termen mediu. În prezent, acest termen se referă la perioada de 4 ani. De asemenea, se modifică și condițiile de ocupare a funcțiilor științifice, în vederea atragerii tinerilor în activitatea de cercetare și inovare.

Proiectul de modificare a Codului cu privire la știință și inovație a fost elaborat de Ministerul Educației și Cercetării și va fi propus spre examinare și aprobare în plenul Parlamentului.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...