Parcursul european al Republicii Moldova discutat de autoritățile de la Chișinău și oficialii europeni

Chișinău, 4 noiembrie 2023 – Parlamentul Republicii Moldova găzduiește astăzi reuniunea președinților Comisiilor pentru afaceri ale UE și ai Comisiilor pentru afaceri externe din țările Uniunii Europene. Pe parcursul întregii zile, autoritățile de la Chișinău, împreună cu zeci de oficiali europeni vor discuta despre parcursul european al țării noastre.

La inaugurarea reuniunii a participat Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a accentuat că parcursul european este o alegere a întregii țări: „Viața mai bună poate fi obținută doar cu o democrație și o economie puternică. Moldova și-a făcut alegerea. Nu este vorba doar despre standardele de viață, ci și despre societatea în care vrem să trăim. Noi alegem pacea, nu războiul, democrația, nu totalitarismul și libertatea, nu represiunea. Noi alegem prosperitate pentru oamenii noștri, de asta ne pregătim să ne integrăm în Uniunea Europeană”.

La rândul său, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a subliniat că Republica Moldova se poate dezvolta doar într-o comunitate de țări libere și democratice, unde legile funcționează și sunt respectate, iar oamenii pot trăi pașnic și prosper în Uniunea Europeană. Totodată, șeful legislativului a vorbit despre progresele înregistrate de Republica Moldova în parcursul european, precum și despre eforturile autorităților de a alinia legile, reglementările și procedurile, inclusiv standardele naționale, mai aproape de cele din UE: „Noi vrem o Moldovă europeană, care se construiește zi de zi, prin lucruri concrete: acces la justiție corectă, drumuri calitative, școli și grădinițe moderne, acces la apă și sanitație în fiecare localitate, servicii publice aproape de cetățean”.

Evenimentul de diplomație parlamentară „United4Moldova” se înscrie în eforturile Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova de a promova aderarea țării noastre la Uniunea Europeană și de a aprofunda relațiile bilaterale și regionale. „În acest moment istoric, reafirmăm aspirațiile noastre de integrare europeană. Această reuniune este mai mult decât un dialog. Ea confirmă susținerea statelor UE față de perspectiva integrării europene a țării noastre. Moldova va continua, cu determinare, parcursul european, nu doar pentru a atinge acest obiectiv politic, dar și pentru a îmbunătăți nivelul de trai și pentru a garanta valorile europene precum democrația, statul de drept, drepturile omului, pacea și securitatea”, a menționat Doina Gherman, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană.

„Statutul de țară candidat a fost oferit pentru că Republica Moldova este o țară europeană, cu valori comune, precum demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, justiția, pentru că Republica Moldova și autoritățile au ales calea europeană și depun eforturi pentru a înregistra progrese. Uniunea Europeană crede în viitorul european al Republicii Moldova”, a declarat șeful Delegației UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

La Reuniunea „United4Moldova” participă peste 80 de deputați din mai multe state membre ale UE, reprezentanți ai Parlamentului European și diplomați. Pe parcursul zilei, aceștia vor discuta despre perspectiva de integrare europeană a Republicii Moldova și despre cum pot fi sprijinite eforturile țării noastre în parcursul european.

Dezbaterile se desfășoară în cadrul a trei sesiuni: integrarea europeană – realizări, acțiuni de întreprins și lecții de învățat; dezvoltarea economică și securitatea energetică; reziliența securității. Deputați, miniștri, secretari de stat și consilieri prezidențiali vor prezenta situația din Republica Moldova, progresele înregistrate în procesul de aderare la UE și provocările care urmează a fi depășite de țara noastră. La finalul discuțiilor, va fi aprobată Rezoluția reuniunii. Reuniunea se desfășoară în premieră la Chișinău și are loc pe platforma Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova.

IMG_6161

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...