Olesea Stamate și  Laura-Iuliana Scântei au susținut un briefing de presă comun

Chișinău, 10 februarie 2022 – Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova, și  Laura-Iuliana Scântei, președinta Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului României, au susținut un briefing de presă după încheierea ședinței comune a celor două comisii.

Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova: ”Ne bucurăm enorm să avem, astăzi, o primă ședință comună a comisiilor juridice, în care am discutat potențialul și posibilitățile de colaborare între cele două Parlamente pe platforma comisiilor de profil. Am avut discuții frumoase și am identificat mai multe subiecte de interes comun: acolo unde noi avem de învățat din experiența României – atât din practicile frumoase și pozitive, cât și din eventualele greșeli pe care să nu le repetăm noi aici. Au fost identificate și câteva domenii de interes, în anumite segmente, unde am avea experiențe de a transmite colegilor noștri din România. Am stabilit că vom continua să desfășurăm ședințe comune ale comisiilor juridice, astfel încât să asigurăm o colaborare frumoasă și productivă, cu rezultate palpabile în sensul unor proiecte de lege elaborate în comun, altor documente care sunt importante pentru țările noastre”.    

Laura-Iuliana Scântei, președinta Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului României: ”Mulțumesc foarte mult colegilor noștri, doamnei președinte și tuturor membrilor Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul de la Chișinău, precum și conducerii Parlamentului de la Chișinău, domnului Președinte Grosu, pentru deschidere și pentru invitația de a avea această primă ședință comună a celor două comisii juridice. Ambele comisii au competențe decizionale în ceea ce privește adoptarea legilor specifice organizării sistemelor judiciare din cele două țări. Este prima ședință, pentru că vor urma altele. Am lansat, astăzi, în cadrul ședinței, invitația de a continua acest dialog parlamentar ca să extindem sfera cooperării noastre la nivel parlamentar. Am identificat și obiectivele, punctele de interes legislativ între cele două comisii juridice. Fără îndoială, domeniul reformei judiciare – atât în cazul de la Chișinău, cât și pentru noi în România – este unul de interes pentru ambele comisii juridice, și aici vom conlucra în viitoarele ședințe. Țările noastre sunt legate nu doar prin comunitatea de limbă, cultură, istorie, credință, nu doar prin parteneriatul acesta politic bilateral care privește susținerea eforturilor Republicii Moldova la toate nivelurile pentru integrarea în Uniunea Europeană. Era important, cred eu, și acest dialog de susținere  la nivel parlamentar. Și deschiderea noastră este de a oferi expertiza României în ceea ce privește armonizarea legislației din Republica Moldova cu normele europene în toate domeniile menționate – organizarea judecătorească, statutul magistraților, dar și în alte domenii conexe care sunt importante și în România. Una din temele pentru viitor ar fi problema eficienței  luptei anticorupție, inclusiv sub aspectul unor legi specifice pentru confiscarea averilor ilicite. Vă mulțumesc, doamna președinte, pentru întreaga deschidere. Vă doresc mult succes în activitatea legislativă complexă pe care o derulați aici. Începutul este bun. Cel mai important este să existe voință politică și să fie transpusă în legi bune pentru societate”.

În zilele de 9-11 februarie, o delegație a Senatului Parlamentului României efectuează o vizită de lucru la Chișinău. Din delegație fac parte vicepreședintele Senatului, Robert-Marius Cazanciuc, și membrii Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări. În marja vizitei de lucru a senatorilor români, a avut loc o ședință comună a Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova și a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului Parlamentului României.

10.02.2022 – Briefing susținut de Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Moldovei, și  Laura-Iuliana Scântei, președinta Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului României

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...