Obiective strategice pentru îmbunătățirea răspunsului de control al infecției COVID-19, prezentate de grupul parlamentar PRO MOLDOVA

Grupul parlamentar PRO MOLDOVA a prezentat 4 obiective strategice pentru îmbunătățirea răspunsului de control al infecției COVID-19. Proiectul de hotărâre care conține un Plan complex de acțiuni a fost elaborat cu suportul și consultarea experților și a medicilor din țară.

Deputata Ruxanda Glavan a punctat că, la această oră, este nevoie de reluarea controlului asupra procesului epidemic prin testarea masivă a lucrătorilor medicali și a populației. Potrivit ei, ar fi nevoie de cca 5000 de teste zilnic, achitarea imediată a tuturor persoanelor infectate cu  COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, a indemnizațiilor de 16.000 de lei, o indemnizație de deces în mărime de 100.000 de lei familiei în care a decedat un lucrător din sistemul de sănătate, precum și pensie de întreținere pentru copiii minori sau părinții pensionari ai lucrătorului medical decedat.

”Medicii sunt nevoiți să lupte până la extenuare completă nu doar cu pandemia, dar și cu ignoranța autorităților. Avem nevoie de schimbări urgente. Jocurile de-a matematica nu-și au locul când miza este viața oamenilor sărăciți, obosiți, supărați și desemnați responsabili de condiția la care au ajuns din cauza unui președinte accidental care și-a tras Guvern și majoritate docilă și vrea cu orice preț încă un mandat”, a declarat președintele PRO MOLDOVA Andrian Candu.

Planul stipulează o serie de măsuri menite să prevină extenuarea lucrătorilor medicali și reabilitarea acestora ulterioară. Documentul conține instrumente pentru fortificarea capacităților de monitorizare epidemiologică a persoanelor infectate și a trasabilității contacților, precum și de informare a oamenilor despre cum să acționeze în fiecare situație posibilă.

O atenție sporită, în planul prezentat de PRO MOLDOVA, se acordă reorganizării structurale și funcționale a instituțiilor medicale, implicate în acordarea asistenței medicale pacienților COVID-19. Ruxanda Glavan a subliniat necesitatea asigurării populației cu mijloace necesare în vederea realizării cerințelor restrictive, distribuirea gratuită a măștilor de protecție și a dezinfectanților persoanelor social-vulnerabile și celor cu venituri mici.

Planul include măsuri vitale pentru asigurarea cu  medicamente specifice tratamentului  COVID-19 și cu dispozitive medicale necesare, managementul resurselor umane ale sistemului de sănătate, precum și adaptarea pe termen lung a sistemului de sănătate la repetarea valurilor epidemice.

Grupul parlamentar PRO MOLDOVA

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...