O inițiativă legislativă care ar simplifica procedura de eliberare a documentelor solicitate de cetățeni a fost votată în prima lectură

Chișinău, 17 iulie 2020 – Entitățile publice nu vor mai solicita de la cetățeni documente pentru prestarea unor servicii, în cazul în care informația respectivă este accesibilă și poate fi furnizată prin intermediul Platformei de Interoperabilitate.  Un proiect de lege, în acest sens, a fost votat în prima lectură, joi, 16 iulie, în Parlament.

Potrivit autorului, deputatului Fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Dan Perciun, inițiativa legislativă vine să reducă procesul birocratic, încurajând utilizarea de către instituțiile statutului a registrelor și bazelor de date electronice.

În acest sens, se propune modificarea Legii cu privire la schimbul de date și introducerea unui nou articol care îi obligă pe funcționarii publici să asigure prestarea serviciilor fără a  cere acte suplimentare  daca acestea sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi consumate prin intermediul platformei de interoperabilitate.

De asemenea, vor fi introduse un șir de articole în Codul contravențional și vor fi stabilite pedepse pentru participanții la schimbul de date în cazul nerespectării legislației privind schimbul de date și interoperabilitate.

Platforma Guvernamentală de Interoperabilitate ”MConnect” este o platformă care facilitează schimbul de date dintre autorități, pentru creșterea eficientei și calității de prestare a serviciilor publice. Prin Platforma de Interoperabilitate, autoritățile publice fac schimb de date în timp real, fără a le solicita de la cetățeni și mediul de business în formă de certificate, rapoarte, etc.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...