Numărul beneficiarilor de asistență juridică garantată de stat este în creștere

Chișinău, 7 martie 2022 – Numărul de cazuri de acordare a asistenței juridice garantată de stat s-a majorat. Potrivit RAPORTULUI de activitate a Consiliului național pentru asistență juridică garantată de stat (CNAJGS), care a fost prezentat Parlamentului, anul trecut, au fost înregistrate 61 354 de astfel de cazuri, cu 4 570 mai mult decât în anul 2020.

De asemenea, circa 7 la sută dintre cazuri reprezintă asistență juridică de urgență, care este acordată 24/24, indiferent de nivelul de venit al persoanei vizate, inclusiv la examinarea mandatului de arest, dar și victimelor violenței domestice.

Pe de altă parte, în 2021, au fost înregistrate 912 decizii de refuz de acordare a asistenței juridice garantate de stat, numărul fiind mai mare decât în anii precedenți. Autorii raportului explică această tendință prin faptul că Oficiile teritoriale ale CNAJGS sunt conectate la unele baze de date și pot verifica informațiile cu privire la veniturile persoanelor.

Conform legii, asistență juridică garantată de stat se acordă persoanelor care nu au bani pentru plata lor şi care întrunesc anumite condiţii. Asistența este acordată în diverse forme, prin explicaţii în probleme juridice, întocmirea actelor, reprezentarea în faţa autorităţilor administraţiei publice sau instanțelor, în procese civile, contravenţionale și penale. Acest sistem este instituit pentru apărarea drepturilor omului și asigurarea accesului la justiţie, prin diminuarea impedimentelor economico-financiare.

Menționăm că, în anul 2021, pentru finanțarea sistemului de asistență juridică garantată de stat au fost alocate 80 018,60 mii lei. Banii au fost cheltuiți pentru administrarea sistemului, remunerarea avocaților și a parajuriștilor. 

De asemenea, în Raportul prezentat de către Consiliul național pentru asistență juridică garantată de stat au fost trasate obiective pentru anul 2022, printre care figurează asigurarea unei planificări bugetare eficiente, diversificarea spectrului de servicii și tehnologizarea acestora și asigurarea calității asistenței juridice garantate de stat.

Potrivit articolului 12 din Legea cu privire la asistența juridică garantată de stat, CNAJGS prezintă Ministerului Justiției, Guvernului și Parlamentului raportul de activitate în fiecare an.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...