Noi reglementări pe piața serviciilor de plată în vederea armonizării cu standardele UE 

Chișinău, 30 martie 2022 – Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au examinat, în ședința de astăzi, un proiect de lege pentru modificarea unor acte legislative prin care se propune introducerea de noi reglementări pe piața serviciilor de plată în vederea armonizării cu standardele Uniunii Europene.  

În special, prin modificările la Legea cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică se propune extinderea listei activităților ce intră sub incidența legii cu încă două domenii: ”serviciile de inițiere a plății”, ”serviciul de informare cu privire la conturi”.

Totodată, este reglementat accesul nediscriminatoriu al prestatorilor la sistemele de plăți existente pentru a le oferi posibilitatea de a-și realiza activitatea fără restricții arbitrare și nejustificate.

În același timp, prestatorii de servicii de plată vor trebui să notifice anumite activități Băncii Naționale a Moldovei, pentru a asigura o interpretare omogenă a normelor la nivelul pieței interne.  

Proiectul conține condiții suplimentare pentru autorizarea și înregistrarea prestatorilor noilor servicii – de inițiere a plății și de informare cu privire la conturi, printr-o asigurare de răspundere civilă profesională sau o garanție similară.

Suplimentar, se modifică cerința de prezentare a informațiilor aferente administratorilor – organelor de conducere și membrilor acestora, dar și persoanelor care dețin funcții cheie în cadrul prestatorului de servicii de plată nebancar.

Lista încălcărilor se completează cu încălcarea specifică a termenului și cerințelor de examinare a reclamațiilor utilizatorilor de servicii de plată.

De asemenea, se propune includerea unor ajustări a cadrului normativ existent în domeniul datelor cu caracter personal pentru a evita încălcarea drepturilor utilizatorilor și prestatorilor în același timp.

Scopul PROIECTULUI este migrarea prestatorilor de servicii de plată către conceptul de ”open-banking” – practica bancara care le oferă furnizorilor terți de servicii financiare acces deschis la datele financiare ale consumatorilor de la instituții bancare și non-bancare.

În opinia autorilor, adoptarea legii va stimula concurența, eficiența, inovarea și diversitatea în domeniul plăților electronice.

30.03.2022 Ședința Comisiei economie, buget și finanțe

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...