Noi oportunități: Suport pentru instituția parlamentară de la Chișinău din partea Parlamentului European în consolidarea capacităților lingvistice

Chișinău, 28 mai 2023 – Parlamentul Republicii Moldova beneficiază de suportul Parlamentului European în consolidarea serviciilor de traducere și interpretare. Aspecte ce țin de suportul oferit pentru dezvoltarea capacităților lingvistice au fost discutate, în această săptămână, în cadrul unei vizite de studiu la Parlamentul European a unui grup de funcționari ai Secretariatului Parlamentului. Delegația a fost condusă de Secretarul general al Parlamentului, Tamara Gheorghița.

Asistența oferită de Parlamentul European va consolida capacitățile instituției parlamentare, în special în contextul realizării obiectivului de integrare europeană a țării. „Statutul de țară candidat a Republicii Moldova pentru aderare la UE implică multiple provocări pentru administrația parlamentară. Pentru a putea răspunde acestora este absolut necesar de a dezvolta competențele profesionale ale funcționarilor în diverse domenii aferente procesului de integrare europeană: armonizarea legislației, relațiile interparlamentare, digitalizarea proceselor legislative, traducerea etc.”, a menționat Secretarul general.

EP-151176A_Moldova_interpretation

La Bruxelles, timp de două zile, reprezentanții Secretariatului Parlamentului au realizat un schimb de experiență și bune practici cu funcționarii Parlamentului European. În cadrul seminarelor organizate s-au familiarizat cu procesele de lucru din Parlamentul European, cu platformele digitale utilizate, care facilitează procesul de traducere și definitivare a actelor legislative, dar și cu echipamentele tehnice speciale pentru traducere și interpretare.

IMG-4e0f3097dab74251ce2ce6f51a6ee031-V

În marja vizitei la Bruxelles, Secretarul general al Parlamentului, Tamara Gheorghița, a avut o întrevedere cu omologul său, Secretarul general al Parlamentului European, Alessandro Chiocchetti. Oficialii au discutat subiecte ce țin de cooperarea dintre secretariatele parlamentelor, precum și oportunitățile oferite legislativului Republicii Moldova de către Parlamentul European. „Sperăm să dezvoltăm cooperarea cu Parlamentul European și în alte domenii, precum cooperarea interparlamentară, comunicarea, digitalizarea”, a spus Tamara Gheorghița, adresându-i invitația Secretarului general al Parlamentului European să viziteze instituția parlamentară de la Chișinău. La rândul său, Alessandro Chiocchetti și-a exprimat suportul plenar în dezvoltarea relațiilor de colaborare între instituțiile parlamentare, subliniind că urmează a fi discutate în perioada următoare propunerile concrete pe domenii venite din partea Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova.

Vizita a fost parte a programului „Suport pentru serviciile de interpretare și traducere”, derulat sub egida Memorandumului de înțelegere între Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova, semnat în noiembrie 2021. Programul respectiv include instruiri, inclusiv online, vizite de studiu, stagieri.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...