NECROLOG – Valentin REABȚOV

Valentin REABȚOV (30.05.1951 – 14.12.2020)

A încetat să bată inima colegului nostru Valentin REABȚOV, profesionist desăvârșit, familist dedicat, om de inteligență și cumsecădenie rară.

Aproape cinci decenii din viață a dedicat artei traducerii și comunicării interculturale. Măiestria și eleganța cu care a stăpânit resursele limbilor au relevat vocația sa inedită.  

Din 1973 până în 1990, a activat în cadrul întreprinderii de stat ”INTURIST”, ocupând diferite funcții: ghid-translator, Șef Direcție turism extern, Șef Direcție al Consiliului republican pentru turism și excursii.

În perioada anilor 1973-1983, lucrând în calitate de ghid-translator, a însoţit turişti din SUA, Canada, Franţa, Polonia, Grecia, România prin toate fostele republici sovietice.

De asemenea, în calitate de traducător de limbă engleză în perioada anilor 1977-1990 a însoțit turiștii sovietici în 20 de state  din Europa, Asia şi Africa.

A activat în cadrul Secretariatului Parlamentului din anul 1990. Pe parcursul celor 30 de ani de activitate în Parlament a efectuat translarea tuturor lucrărilor plenului Parlamentului și traducerea textelor unui număr impunător de acte legislative și a altor materiale ale Parlamentului cu un grad înalt de dificultate și complexitate.

În ultimii ani, a activat în calitate de consultant principal în Direcția pentru lucrările plenului Parlamentului a Direcției generale documentare parlamentară a Secretariatului Parlamentului, fiind apreciat pentru responsabilitatea înaltă, pregătirea profesională, integritatea distinsă, loialitatea și  dedicația  față de instituție.

”Omul din cabina de traducere” a fost martor al semnării Declarației de independență în Parlament, precum și al tuturor transformărilor democratice prin care a trecut instituția legislativă și țara în ansamblu.

Pentru atitudinea conștiincioasă față de serviciul său, integritate profesională și personală, i-a fost conferită Diploma Parlamentului Republicii Moldova, gradul I.

În anul 2012, pentru muncă prodigioasă în cadrul autorităţilor publice, contribuţie la sporirea eficienţei activităţii acestora şi înalt profesionalism, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, Valentin REABȚOV a fost decorat cu medalia ”Meritul Civic”.

A împărtășit cu generozitate din tezaurul cunoștințelor și înțelepciunii sale, fapt pentru care îi vom fi recunoscători mereu.

În aceste clipe de grea încercare şi suferinţă, Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova este alături de rudele și prietenii colegului nostru. Adresăm sincere condoleanţe întregii familii, în speranţa că vor reuşi să treacă peste aceste momente de cumpănă, păstrând vie memoria celui care a fost Valentin REABȚOV. 

Dumnezeu să îl ierte!

Zinaida GRECEANÎI, Președintele Parlamentului Republicii Moldova

Adrian ALBU, Secretar general al Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...