NECROLOG: Ștefan PETRACHE (8 mai 1949 – 13 ianuarie 2020)

Ștefan Petrache, una dintre figurile emblematice ale muzicii ușoare autohtone, s-a retras în culisele eternității pe 13 ianuarie 2020.

Născut la 8 mai 1949, în localitatea Vânători din raionul Nisporeni, Ștefan Petrache își face studiile la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”. Debutează în 1974, în calitate de solist al Orchestrei Simfonice și de Estradă a Radioteleviziunii Moldovenești. Ulterior activează ca solist în legendarele formații vocal-instrumentale de la noi „Orizont” (1977) și „Contemporanul” (1978-1981).

În perioada anilor 1982-1987, Ștefan Petrache își extinde arealul activităților și devine director artistic și solist al formației „Plai”. Între anii 1988-1990 este solist în formația de promovare a muzicii a Filarmonicii de Stat din Chișinău.

Anul 1991 este unul de cotitură. Atunci, spre regretul mediului cultural și al întregii comunități, Ștefan Petrache se retrage din scenă și se consacră familiei, păstrând relația de suflet cu viața artistică a Republicii Moldova.

Maestrul Ștefan Petrache a pus pe note versuri irepetabile, a vibrat în unison cu trăirile tinerilor și sentimentele mărețe, lăsându-ne moștenire veritabile opere de artă. Numele compozitorului și interpretului Ștefan Petrache va dăinui, dovadă fiind creațiile sale ce se regăsesc în repertoriul tinerilor artiști. Piese ca De-aș avea, În august, Chemarea casei părintești, Ce-aș fi fost, Crede-mă, Balada haiducească, Iubește, Monolog sunt nemuritoare.

Pentru contribuție valoroasă la dezvoltarea artei muzicale și pentru talentul deosebit, lui Ștefan Petrache i-a fost conferit titlul onorific Artist Emerit (1986) și cel de Artist al Poporului (2010). Este deținătorul Medaliei „Meritul Civic” (1994), al medaliei „Gloria Muncii” (2001) și cavaler al „Ordinului Republicii” (2014).

Aducem omagiu celui care a fost și va rămâne Ștefan Petrache, omul care și-a iubit pământul, țara și neamul.

Suntem profund îndurerați și regretăm această pierdere incomensurabilă. Exprimăm sincere condoleanțe familiei, colegilor de breaslă, prietenilor și tuturor celor care l-au iubit și l-au apreciat.

Dumnezeu să-l aibă în dreapta Sa.

 

Igor DODON, președintele Republicii Moldova

Zinaida GRECEANÎI, președintele Parlamentului

Ion CHICU, prim-ministru

Corneliu POPOVICI, ministru al culturii

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...