Monica Babuc a prezentat rezultatele activității grupului de lucru parlamentar privind începerea anului de studiu în sistemul național de educație în condiții de pandemie

Rezultatele activității grupului de lucru parlamentar privind începerea anului de studiu în sistemul național de educație în condiții de pandemie, creat pe platforma celor patru fracțiuni parlamentare: PDM, PSRM, PAS și PPDA, au fost prezentate astăzi de către Vicepreședintele Parlamentului Monica Babuc în cadrul unui briefing de presă.

La ședința de astăzi a grupului parlamentar au participat Monica BABUC, Vicepreședintele Parlamentului, deputații Vladimir ODNOSTALCO și Lilian CARP, precum și Igor ȘAROV, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Viorica DUMBRĂVEANU, Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și și reprezentantul Ministerului Finanțelor, Raisa GHILAN.

19.08.2020  Ședința grupului de lucru parlamentar privind începerea anului de studiu în sistemul național de educație în condiții de pandemie

În rezultatul discuțiilor, grupul parlamentar a consimțit aprobarea de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a „Reglementărilor speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021, în contextul epidemiologic de COVID-19, pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar” și elaborarea de către Ministerul Sănătății, Muncii și  Protecției Sociale a „Instrucțiunii privind măsurile de protecție care trebuie aplicate pentru organizarea activității instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal în contextul epidemiologic al COVID-19”, care urmează a fi aprobate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Membrii grupului de lucru au identificat resursele financiare necesare pentru procurarea dezinfectanților pentru mâini și pentru spații necesare instituțiilor de educație timpurie și învățământ general pentru perioada lunilor noiembrie-decembrie 2020. Suma de 31 milioane de lei identificată va fi alocată la următoarea rectificare a Bugetului de Stat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării pentru achiziționarea centralizată a materialelor necesare.

Un aspect important în cadrul discuțiilor a constituit ajustarea legislației pentru identificarea resurselor financiare eventuale necesare pentru plata orelor suplimentare care vor fi efectuate de către cadrele didactice odată cu începerea noului an de studiu în condiții de pandemie. Ca urmare a consultărilor cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Organele Locale de Specialitate din Învățământ și instituțiile de educație din teritoriu a fost identificată suma necesară de aprox. 105 milioane de lei ce va fi alocată odată cu rectificarea Legii Bugetului de Stat.

19.08.2020  Ședința grupului de lucru parlamentar privind începerea anului de studiu în sistemul național de educație în condiții de pandemie

Totodată s-a decis necesitatea modificării Legii nr. 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență, astfel încât, prin derogare de la punctul 17 din Note la Tabelul 1 din Anexa nr. 7 la Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, pe perioada stării de urgență în sănătate publică să nu fie limitat volumul activității didactice desfășurate de cadrele didactice, inclusiv cu funcții de conducere, în instituțiile de educație timpurie, învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar.

Membrii grupului de lucru au reiterat, ținându-se cont de posibilitățile reale ale bugetului Republicii Moldova în condiții de pandemie, necesitatea continuării discuțiilor și consultărilor pentru identificarea unor soluții suplimentare pentru deblocarea primelor cadrelor didactice pentru luna august, pentru care este necesar de identificat resurse financiare în sumă de aprox. 240 milioane lei.

Cabinetul Vicepreședintelui Parlamentului Monica Babuc

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...