Moldova va beneficia de finanțarea mai multor proiecte de mediu, după aderarea la Programul „LIFE”

Chișinău, 16 decembrie 2022 – Ratificând Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice – „LIFE”, Republica Moldova va beneficia de finanțarea mai multor proiecte din domeniul mediului. În cadrul unui briefing de presă, deputatele Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Mariana Cușnir și Iulia Dascălu, au declarat că acest program va ajuta țara noastră să realizeze obiectivul Uniunii Europene de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050.

„Participarea la Programul „LIFE” este un instrument unic al Uniunii Europene de finanțare pentru mediu și acțiuni climatice. În jur de 5600 de proiecte de mediu din statele comunității europene au fost finanțate până acum. De la 1 ianuarie 2023 și țara noastră va avea oportunitatea de a beneficia de finanțări pentru proiecte în cadrul acestui program”, a anunțat Mariana Cușnir.      

Deputata a accentuat că Moldova a beneficiat de reducerea în mărime de 90% la cotizația pentru participarea la Programul „LIFE”.

Iulia Dascălu a oferit detalii despre acest program, care este structurat în patru subprograme: natura și biodiversitatea; economia circulară și calitatea vieții; atenuarea și adaptarea la climă; tranziția către energia curată. Aceste domenii au o importanță majoră în ce privește stabilitatea ecosistemelor urbane și rurale, stabilitatea ecologică a peisajelor, extinderea ariilor naturale protejate.

Deputata a explicat modalitatea de finanțare a proiectelor: „Toți care vor dori să aplice la acest program vor fi bineveniți. Acordarea granturilor se face în urma unui proces competitiv bazat pe calitatea propunerilor. Printre criterii de eligibilitate vor fi relevanța, calitatea, impactul, raportul calitatea-preț al proiectului”.     

În cadrul ședinței plenare de ieri, 15 decembrie, Parlamentul a ratificat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană, pe de altă parte, privind participarea Republicii Moldova la Programul UE pentru mediu și politici climatice – „LIFE”.

Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...