Moldova va beneficia de facilități în comerțul cu Ucraina și UE

Chișinău, 6 decembrie 2021 – Republica Moldova va beneficia de facilități în comerțul cu Ucraina și Uniunea Europeană.

Deputații au ratificat PROTOCOLUL cu privire la amendarea Acordului privind comerțul liber dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei.

Scopul amendării constă în adaptarea acordului la prevederile Convenției regionale cu privire la regulile de origine preferențiale pan-euro-mediteraneene (PEM). Amendamentul prevăzut permite părților să utilizeze în comerțul bilateral moldo-ucrainean atât regulile de origine identice, existente în cadrul CSI, cât și prevederile Convenției PEM.

Producătorii autohtoni vor putea importa materii prime și componente originare din Ucraina, ulterior prelucrându-le în Republica Moldova, și să exporte produsul final în statele membre UE sau în Ucraina, în regim preferențial.

Amendamentele propuse vor facilita investitorii și mediul de afaceri să valorifice la maxim ”cumularea diagonală” – regimurile preferențiale existente între Moldova, UE și Ucraina.

Convenția Pan-Euro-Mediteraneeană (PEM) este un acord multilateral care vizează stabilirea unor reguli comune de origine privind schimburile de mărfuri între Uniunea Europeană și țările vecine ale UE din regiunea pan-euro-mediteraneeană.

06.12.2021 Ședința plenară a Parlamentului

Direcţia generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova 

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...