Moldova aderă la un important acord internațional în domeniul fiscal

Chișinău, 9 februarie 2022 – Republica Moldova aderă la un important acord internațional în domeniul fiscal.

Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, în unanimitate, raportul la proiectul de lege pentru ratificarea Acordului multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare.

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a dat aviz pozitiv proiectului de lege.

DOCUMENTUL va fi propus spre aprobare în plenul Parlamentului.

Ratificarea acordului va permite Republicii Moldova să efectueze schimbul de informații în scopul identificării persoanelor fizice sau entităților, care se eschivează de la declararea veniturilor și plata impozitelor prin transferul banilor în conturile din străinătate. Republica Moldova va perfecta o listă a statelor cu care intenționează să realizeze în mod automat acest schimb de informații.

Prin urmare, Serviciul Fiscal de Stat va avea o imagine de ansamblu asupra conturilor deținute în străinătate de rezidenții Republicii Moldova. Schimbul va cuprinde informații pentru identificarea persoanei (nume, adresă, cod fiscal), informații referitoare la numărul contului, numele și numărul de identificare (dacă există) al instituției financiare raportoare, informații despre soldul sau valoarea contului, etc.

”Ratificarea Acordului va crește gradul de transparență în activitatea de administrare fiscală, dar și imaginea țării pe arena internațională”, se arată în nota de argumentare a proiectului.

Până în prezent, la Acordul multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare au aderat 114 state.

În noiembrie 2016, Republica Moldova a aderat la Forumul Global al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale.

3
09.02.2022 Ședința Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...