Modificările la Legea cu privire la proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale au fost aprobate în prima lectură

Chișinău, 1 iulie 2022 – Bunurile imobile transmise în contul cotelor-părți valorice din patrimoniul fostelor întreprinderi agricole vor putea fi înregistrate după unitatea administrativ-teritorială. Proiectul de modificare a Legii cu privire la proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale a fost aprobat, astăzi, în prima lectură.

În prezent, patrimoniul fostelor gospodării agricole, repartizate pe cote-părți valorice după reforma funciară, în majoritatea cazurilor, nu se află la evidența nici a proprietarilor cotelor-părți valorice și nici a autorităților publice locale. Astfel, nu sunt determinate drepturile și obligațiile între părți, iar acest lucru duce la distrugerea totală sau parțială a imobilelor.

Inițiativa legislativă propune soluționarea problemei bunurilor imobile transmise în proprietate privată în contul cotelor valorice din bunurile întreprinderilor agricole, a cotelor-părți din aceste bunuri, precum și înregistrarea în registrul bunurilor imobile a dreptului de proprietate.

Mai mulți deputați, în special, membrii Comisiei administrație publică, au menționat că acest proiect este foarte așteptat de autoritățile publice locale și de populația din teritorii, deoarece multe din bunurile și încăperile neînregistrate sunt delăsate, prezintă pericol pentru populație și, cu atât mai mul, nu pot fi valorificate din punct de vedere economic.  

PROIECTUL de modificare a Legii cu privire la proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale urmează să fie votat și în lectura a doua.

385A3458

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...