Modificările la Codul educației au fost supuse consultărilor publice

Chișinău, 19 mai 2023 – Inițiativa de modificare și adaptare a Codului educației la nevoile și cerințele actuale a fost discutată de deputați cu cadrele didactice și experții în domeniu.

O primă rundă de dezbateri a avut loc la Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, unde deputați, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării și conducători ai instituțiilor de învățământ liceal din municipiul Chișinău și-au expus opiniile și sugestiile pe marginea modificărilor legislative propuse.

19.05.2023 – Audieri publice asupra proiectului de lege pentru modificarea Codului educației al Republicii Moldova

O altă rundă de consultări a avut loc la Parlament, unde alături de deputați și reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, au fost membrii societății civile și elevi. Participanții la consultări au reiterat necesitatea de a adapta normele Codului educației la necesitățile actuale și de a asigura armonizarea acestuia cu cadrul juridic național și internațional.

19.05.2023 – Audieri publice asupra proiectului de lege pentru modificarea Codului educației al Republicii Moldova

Prezent la consultări, deputatul Eugeniu Sinchevici a încurajat participanții să formuleze propuneri pentru modernizarea sistemului educațional național. „De principiu, atunci când discutăm despre schimbările majore în sistemul educațional ne referim la cele cinci priorități: atractivitatea și relevanța studiilor universitare și a studiilor profesionale tehnice pentru piața muncii; digitalizarea procedurilor și actelor de studii; resursele umane în sistemul educațional; educația incluzivă, precum și sporirea coeziunii sociale. Aceste priorități vor contribui la crearea unui sistem educațional modern și adaptat nevoilor și aspirațiilor societății”, a menționat deputatul Eugeniu Sinchevici.

Proiectul de modificare a Codului educației a fost elaborat de Ministerul Educației și Cercetării. Una dintre modificările propuse de autori prevede că perioada în care tinerii specialiști angajați în sistemul educațional vor beneficia de facilități din partea statului va fi extinsă de la trei la cinci ani. De asemenea, se va majora și valoarea indemnizațiilor pe care le vor primi tinerii specialiști. Respectiv, absolvenții instituțiilor de învățământ superior vor primi indemnizații în valoare de 200 de mii de lei. În cazul tinerilor care au absolvit instituțiile de învățământ profesional tehnic, indemnizațiile vor crește de la 96 de mii de lei la 160 de mii de lei.

Proiectul mai prevede că tinerii specialiști angajați în instituțiile publice de învățământ din mediul rural și din centrele raionale vor beneficia, pe o perioadă de cinci ani, de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și pentru consumul de energie termică și electrică.

Inițiativa legislativă mai conține prevederi care vizează învățământul general, învățământul profesional tehnic, precum și învățământul superior.

Proiectul de modificare a Codului educației a fost examinat de deputați, în prima lectură. Consultările publice asupra acestui proiect urmăresc implicarea activă a tuturor părților interesate în dezbaterea modificărilor legislative propuse și obținerea unor sugestii relevante pentru îmbunătățirea proiectului de lege înainte de adoptarea lui în lectură finală.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...