Modificări la Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei, votate în prima lectură

Chișinău, 16 iulie 2020 – Deputații au aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, proiectul de modificare a Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, în prima lectură.  

Proiectul de lege are drept scop amendarea articolului 35 al Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei cu referire la garanțiile și răspunderea pe care trebuie să o poarte membrii organelor de conducere a BNM, lichidatorul desemnat de aceasta, precum și personalul acesteia în cazul în care instanța judecătorească constată că au acționat cu rea-credință în acțiunile sau omisiunile sale legate de exercitarea atribuțiilor BNM, prin crearea prejudiciilor care au condus la destabilizarea a unei bănci comerciale, a sistemului bancar și au afectat situația macrofinanciară la nivel național.

Proiectul prevede completarea cadrului normativ actual cu o prevedere care ar acorda posibilitatea persoanei angajate la Banca Națională de a-și achita din propriile surse cheltuielile ocazionate de apărarea drepturilor sale în cadrul unei proceduri judiciare penale, civile sau contravenționale, precum și restituirea sumelor de bani achitate de Banca Națională, în cazul în care instanța judecătorească, printr-o hotărâre definitivă, constată că aceasta a acționat cu rea-credință în acțiunile sau omisiunile sale legate de exercitarea atribuțiilor Băncii Naționale.

Proiectul urmează a fi votat în cea de-a doua lectură.

Deputații au solicitat autorilor proiectului coordonarea acestuia, pentru lectura finală, cu partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova. 

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More