Modificări în politica vamală pe anul 2024, votate în prima lectură

Chișinău, 15 decembrie 2023 – Parlamentul a votat în prima lectură o serie de modificări la politica vamală pe anul 2024 pentru a simplifica și standardiza procesele în domeniul vamal.

PROIECTUL de  modificare a unor acte normative are drept scop ajustarea prevederilor Codului fiscal în vederea perfecționării reglementărilor acestuia, precum și pentru a asigura armonizarea deplină a legislației vamale cu legislația Uniunii Europene. Vor fi modificate 11 acte normative, printre care Codul vamal, Codul contravențional, Codul de executare, Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător etc.

Modificările efectuate sunt axate, în special, pe proceduri și administrări vamale. La fel, în vederea transpunerii legislației UE, au fost incluse o serie de scutiri care sunt aplicate unor categorii de subiecți.

Proiectul mai prevede modificări ce vizează modalitatea de declarare a mărfurilor introduse pe teritoriul zonelor economice libere, portului sau aeroportului, la domeniile finanțelor publice locale în partea ce ține de mecanismul de repartizare a încasărilor aferente taxelor pentru resursele naturale între bugetul de stat și bugetele locale, norme ce țin de reglementarea împuternicirilor funcționarilor vamali cu dreptul de a examina cauze contravenționale.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Finanțelor. Documentul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua. 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...